Είστε εδώ

Προστασία του γειτονικού δάσους από τον βιολογικό αμπελώνα “Γκέλικος”

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου Γκέλικος κρασιού στην υγεία

O αμπελώνας “Γκέλικος”, στον κάμπο της Νεμέας, προς το νότο συνορεύει με άγριο δάσος, κυπαρισσιών και άγριων θάμνων, χόρτων και φυτών, τα περισσότερα των οποίων είναι μελισσοκομικά

Το δάσος αυτό συμβάλλει στη διατήρηση υγείας του φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής, διότι σ’άυτό, εκτός από τα κυπαρίσσια αναπτύσσονται  φυτά και θάμνοι της πλούσιας πελοποννησιακής χλωρίδας υψηλού βιολογικού ενδιαφέροντος.

Η υγιής χλωρίδα του δάσους συμβάλλει και στην ισορροπημένη ανάπτυξη των αμπελιών.

Η βιολογική καλλιέργεια που εφαρμόζεται στον Αμπελώνα “Γκέλικος”  είναι πολύτιμη για την υγεία των αμπελιών, αλλά και των φυτών και δένδρων  του παρακειμένου δάσους. Ο αμπελώνας “Γκέλικος”  συμβάλλει στην καθαρότητα των υπογείων υδάτων του κάμπου της Νεμέας, αφού δεν χρησιμοποιούνται σ‘άυτόν δηλητηριώδη φυτοφάρμακα και τοξικά λιπάσματα.

Στον αμπελώνα “Γκέλικος”  δεν επιτρέπεται ούτε καν το φρεζάρισμα του εδάφους, διότι τα χόρτα και άλλα μικρά φυτά της φυσιολογικής χλωρίδας με βραχύ ριζικό σύστημα   συμβάλλουν στην υγεία του εδάφους και τη διατήρηση του νερού σ’αυτό κάθώς οι ρίζες των αμπελιών βρίσκονται πολύ βαθύτερα στα 75 εκατοστόμετρα. 


Τα χόρτα στη φάση της ανάπυξής τους κόβονται με χειροκίνητο ειδικό χορτοκοπτικό και τα κατάλοιπά τους παρεμποδίζουν την εξάτμιση του νερού του υπεδάφους. Έτσι τελικά τα αμπέλια έχουν μόνιμη ασφαλή για την ανάπτυξή τους υγρασία. 

Τα χόρτα που κόβονται με το με χορτοκοπτικό μηχάνημα ξηραίνονται με την πάροδο του χρόνου και τελικά αποτελούν άριστο φυσικό λίπασμα για τον αμπελώνα. Κάθε χρόνο ο αμπελώνας φυτεύεται με βήκο, ο οποίος χορτοκόβεται, πιν από την καρποφορία του, αποτελώντας έτσι πλόυσια πηγή φυσικού λιπάσματος.

Ετσι λοιπόν το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται τα σταφύλια του βιολογικού αμπελώνα “Γκέλικος”  συμβάλλει στην απόλυτη καθαρότητα των σταφυλιών, τα οποία τελικά πληρούν τους όρους της βιολογικής γεωργίας, για την παραγωγή απόλυτα βιολογικού οίνου (organic), αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα εξαιρετικής βιολογικής ποιότητας κόκκινα Αγιωργίτικα σταφύλια παράγουν το μοναδικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη γλυκό λιαστό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί, "Γκελαντo", χωρίς πρόσθετα θειώδη ή χημικά συντηρητικά.  Το Γκελαντο είναι πλουσιότατο σε πολυφαινόλες, όπως η πολύτιμη για την υγεία και το ανοσποιητικό σύστημα ρεσβερατρόλη.

Η καθημερινή δόση του "Γκελαντο" είναι δύο κουταλιές της σούπας κάθε βράδυ προ του ύπνου.

Σε περίπτωση που υπάρχει αντένδειξη να καταναλώνει κανείς οινοπνευματώδη, τα ευεργετικά συστατικά του "Γκελάντο" περιέχονται στις κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής Vinogkelin.

Oι κάψουλες του Vinogkelin  περιέχουν τη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων, φλουδών και μίσχων του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού.

Η δοσολογία του Vinogkelin  είναι μια κάψουλα πρωί μεσημέρι βράδυ με το φαγητό. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να οφεληθεί, παίρνοντας ρεσβερατρόλη και τις λοιπές πολυφαινόλες του κόκκινου σταφυλιού, χωρίς επιπλοκές ή παρενέργειες.