Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Νευροπροστατευτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού©

Νευροπροστατευτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού©

 Οι Oι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού  μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη πρόγνωση νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson's disease), η νόσος του  Χάντινκτον  (Huntington's disease), η νόσος του Αλτσχάϊμερ (Alzheimer's disease), και το αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο.


alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: 

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Τα επωφελή αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού οφείλονται:

 Στην αντιοξειδωτική της δράση,

Την κάθαρση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου,

Την τροποποίηση της ομοιοστασίας της νευρωνικής ενέργειας και

Την τροποποίηση των διόδων των ιόντων των  γλουταματεργικών υποδοχέων .


Η ρεσβερατρόλη αυξάνει άμεσα τη δράση της σιρτουίνης 1 [sirtuin 1 (SIRT1), η οποία  είναι μια οξειδωμένη μορφή του νικοτινάμιδο-αδενινο-δινουκλεοτιδίου, που εξαρτάται από τη δεακτυλάση της ιστόνης, με επακόλουθο τη δημιουργία σοβαρής νευροπροστασίας του εγκεφάλου. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι η χορήγηση ρεσβερατρόλης για βραχύ χρονικό διάστημα, παρέχει νευροπροστασία κατά της εγκεφαλικής ισχαιμίας μέσω ενεργοποίησης της σιρτουίνης 1 [sirtuin 1 (SIRT1)] [1].


To γήρας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του  Parkinson. Ένα πλήθος αποδείξεων δείχνει ότι το οξειδωτικό στρες συμμετέχει στην παθοφυσιολογία αυτών των νόσων.. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει νευρωνικές βλάβες, να τροποποιήσει την ενδοκυτταρική σηματοδότηση, που οδηγεί τελικά στο νευρωνικό θάνατο με απόπτωση ή νέκρωση. Η αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών στον περιορισμό  αυτών των δηλητηριωδών αποτελεσμάτων έχει μελετηθεί με μελέτες επί ανθρώπων και στο εργαστήριο.


Σημαντικά αυξημένες μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών, που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά, στο να περιορίζουν ή να αποκλείουν το νευρωνικό θάνατο που δημιουργείται στην παθοφυσιολογία αυτών των διαταραχών. Αυτές οι μελέτες αποκάλυψαν ότι άλλοι μηχανισμοί εκτός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων θα μπορούσαν να περιληφθούν στο νευροπροστατευτικό αποτέλεσμα αυτών  φαινολικών ενώσεων [3]. 


Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες περιγράφουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα της γεροντικής άνοιας και της  νόσου του Alzheimer [2]. Η ρεσβερατρόλη ασκεί νευροπροστασία κατά της ντοπαμινεργικής νευροεκφύλισης που προκαλείται από τη λιποπολυσακχαρίδη και την οξειδάση του νικοτιναμιδο-αδενινικού φωσφορικού νουκλεοτιδίου [NADPH oxidase] [4].


Η μικρή έως μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, μεταξύ των άλλων ευεργετικών αποτελεσμάτων της στον ανθρώπινο οργανισμό, ασκείκαι νευροπροστατευτικό αποτέλεσμα. Η χρήση όμως συμπυκνωμένου κόκκινου λιαστού γλυκού κρασιού, όπως το Γκελάντο προκαλεί νευροπροστασία χωρίς τον κίνδυνο βλάβης του συκωτιού ή τον κίνδυνο δημιουργίας αλκοολισμού. Το Γκελάντο παρασκευάζεται από Αγιωργήτικο σταφύλι, βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς θειώδη ή άλλα χημικά συντηρητικά, του οποίου 35 ml ισοδυναμούν με 250ml κανονικού κόκκινου κρασιού.

 

Βιβλιογραφία

1. Raval AP, Lin HW, Dave KR, Defazio RA, Della Morte D, Kim EJ, Perez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

2. Vingtdeux V, Dreses-Werringloer U, Zhao H, Davies P, Marambaud P. Therapeutic potential of resveratrol in Alzheimer's disease. BMC Neurosci. 2008 Dec 3;9 Suppl 2:S6.  

3. Ramassamy C. Emerging role of polyphenolic compounds in the treatment of neurodegenerative diseases: a review of their intracellular targets. Eur J Pharmacol. 2006 Sep 1;545(1):51-64. Epub 2006 Jun 17.

4. Zhang F, Shi JS, Zhou H, Wilson B, Hong JS, Gao HM. Resveratrol protects dopamine neurons against lipopolysaccharide-induced neurotoxicity through its anti-inflammatory actions. Mol Pharmacol. 2010 Sep;78(3):466-77. 

Last Updated (Friday, 02 March 2012 07:23)

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday18
mod_vvisit_counterYesterday487
mod_vvisit_counterThis week18
mod_vvisit_counterLast week10509
mod_vvisit_counterThis month35775
mod_vvisit_counterLast month64728
mod_vvisit_counterAll days745325
Visitors Counter