Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Μηχανισμοί δράσης του κόκκινου κρασιού κατά της νόσου του Αlzheimer©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση, 

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Η νόσος του Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση του πεπτιδίου αμυλοειδούς-βήτα [amyloid-beta (Abeta)] σε πλάκες αμυλοειδούς, στους νευρώνες του εγκεφάλου.

 Η φυσική πολυφαινόλη του κόκκινου κρασιού ρεσβερατρόλη προάγει τις οδούς της αντιγήρανσης μέσω της ενεργοποίησης διαφόρων μεταβολικών αισθητήρων, στους οποίους περιλαμβάνεται η πρωτεϊνική κινάση με ενεργοποιημένο ΑΜΡ [AMP-activated protein kinase (AMPK)]. Η ρεσβερατρόλη επίσης ελαττώνει τα επίπεδα του αμυλοειδούς βήτα σε κυτταρικές γραμμές. Παρά τούτο ο μηχανισμός  που ευθύνεται γι'αυτό το αποτέλεσμα παραμένει άγνωστος. Επιπλέον, η βιοδιαθεσιμότητα της ρεσβερατρόλης στον εγκέφαλο παραμένει αβέβαιη.


Η έρευνα του Vingtdeux V, και των συνεργατών του (2010) στο Litwin-Zucker Research Center for the Study of Alzheimer's Disease, The Feinstein Institute for Medical Research, North Shore-LIJ, Manhasset, New York 11030, ΗΠΑ, έδειξε ότι η πρωτεϊνική κινάση με ενεργοποιημένο ΑΜΡ σηματοδοτεί ελέγχους του μεταβολισμού του πεπτιδίου αμυλοειδούς-βήτα και μεσολαβεί  στο αντι-αμυλοειδογονικό αποτέλεσμα της ρεσβερατρόλης στα νευρωνικά και τα μη νευρωνικά κύτταρα του εγκεφάλου, περιλαμβανομένων των κύριων νευρώνων επιμύων (ποντικών) [1].


Στην ίδια έρευνα οι ίδιοι ερευνητές έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη προκαλούσε αύξηση των επιπέδων του κυτοσολικού ασβεστίου και προήγαγε την ενεργοποίηση της πρωτεϊνικής κινάσης  με ενεργοποιημένο ΑΜΡ διά της πρωτεϊνικής κινάσης κινάσης βήτα, που εξαρτάται από το ασβέστιο/καλμοδουλίνη [1].


Η άμεση φαρμακολογική και γενετική ενεργοποίηση της AMPK ελάττωσε εξωκυτταρική συσσώρευση του πεπτιδίου αμυλοειδούς-βήτα . Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη ανέστειλε την AMPK στόχο mTOR [AMPK target mTOR (mammalian target of rapamycin)] να πυροδοτήσει την αυτοφαγία και τη λυσοσωμιακή διάσπαση του πεπτιδίου αμυλοειδούς-βήτα [1].


Τελικά οι ερευνητές εντόπισαν την από του στόματος χορηγηθείσα ρεσβερατρόλη στον εγκέφαλο των πειραματοζώων ποντικών, στου οποίου το φλοιό ενεργοποιήθηκε η AMPK και περιορίστηκαν οι εναποθέσεις των επιπέδων του πεπτιδίου αμυλοειδούς-βήτα (Abeta). Τα ευρήματα αυτά δηλώνουν ότι η ρεσβερατρόλη και η φαρμακολογική ενεργοποίηση της AMPK έχουν θεραπευτική δυνατότητα κατά της νόσου του Alzheimer.


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες επιδημιλογικές μελέτες, τα ηλικιωμένα άτομα έχουν μικρότερο κίνδυνο (μέχρι 50%) να εμφανίσουν άνοια αν τρώγουν κανονικά φρούτα και λαχανικά και πίνουν πράσινο τσάϊ και μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού.  Σε πολυάριθμες μελέτες έχει περιγραφεί ότι αυτό το αντιγηραντικό αποτέλεσμα αποδίδεται στις πολυφαινόλες που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα και ποτά [2].


Ιδιαίτερα έχει ανακοινωθεί ότι οι πολυφαινόλες που έχουν εξαχθεί από το πράσινο τσάι (π.χ. γαλλική επιγαλλοκατεχίνη ή  EGCG) και το κόκκινο κρασί (π.χ. η ρεσβερατρόλη) αποκλείουν τον θάνατο των κυττάρων του ιπποκάμπου του εγκεφάλου μέσω μερικής ανακοπής του μηχανισμού της ινιδιοποίησης του β αμυλειδούς (Aβ fibrillisation). Έχει επίσης αποδειχτεί ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να τροποποιήσουν τις οδούς προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου που εξαρτώνται ή είναι ανεξάρτητες από το μηχανισμό της κασπάσης [2].


Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να ασκούν την αντιαποπτωτική τους δράση αναχαιτίζοντας τoυ παράγοντα πρόκλησης απόπτωσης των μιτοχονδρίων, που αποτελεί νέο μηχανισμό δράσης των πολυφαινολών. Συνεπεία των ανωτέρω τεκμηριώνεται η νευροπροστατευτική δράση των πολυφαινολών [2].

 

Το συμπυκνωμένο, βιολογικό, γλυκό, λιαστό  κόκκινο Αγιωργήτικο κρασί Νεμέας Γκελάντο (Gkelanto) είναι πλουσιότατο σε αντιοξειδωτικά συστατικά (πολυφαινόλες, τανίνες, ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη, ε-βινιφερίνη, κλπ) που το καθιστούν πολύτιμο στην αντιγήρανση και την πρόληψη της νόσου του Alzheimer  και των λοιπών ανοιών του γήρατος.

Το Γκελάντο και πάλι των εξαιτίας των άφθονων και ισχυρών αντιοξειδωτικών του διαθέτει και  καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές και άλλες πολύτιμες για την υγεία, ιδιότητες.30 ml του  Γκελάντο (Gkelanto) ισοδυναμούν περίπου με 205 ml kanoniko;y Αγιωργήτικου κρασιού Νεμέας, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα ποιοτικότερα κρασιά στον κόσμο. Πίνοντας κανείς 2 κουταλιές της σούπας Γκελάντο, καθημερινά δεν κινδυνεύει να βλάψει το συκώτι του, ούτε να γίνει αλκοολικός.

Βιβλιογραφία

1.Vingtdeux V, Giliberto L, Zhao H, Chandakkar P, Wu Q, Simon JE, Janle EM, Lobo J, Ferruzzi MG, Davies P, Marambaud P. AMP-activated Protein Kinase Signaling Activation by Resveratrol Modulates Amyloid-{beta} Peptide Metabolism. J Biol Chem. 2010 Mar 19;285(12):9100-13.

2. Bastianetto S, Krantic S, Chabot JG, Quirion R. Possible involvement of programmed cell death pathways in the neuroprotective action of polyphenols. Curr Alzheimer Res. 2011 Aug;8(5):445-51.

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτρινολαρυγγολόγος, Κόρινθος, 2010, 2011, 2012.

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012.

Last Updated (Friday, 02 March 2012 07:09)

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday18
mod_vvisit_counterYesterday487
mod_vvisit_counterThis week18
mod_vvisit_counterLast week10509
mod_vvisit_counterThis month35775
mod_vvisit_counterLast month64728
mod_vvisit_counterAll days745325
Visitors Counter