Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Ημικρανία και κόκκινο κρασί ©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία ,  Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση, 

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Η ημικρανία είναι μια χρόνια νευρολογική νόσος, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να πυροδοτηθούν από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διαιτητικοί, ορμονικοί,  και περιβαλλοντικοί. Το 2008 Fukui PT και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων που πήραν από διακόσιους ημικρανιακούς ασθενείς, αναζητώντας τους πυροδοτικούς μηχανισμούς των ημικρανιακών κρίσεων. Η πλειοψηφία των ασθενών ανέφερε τουλάχιστον ένα διαιτητικό αίτιο, ως παράγοντα πυροδότησης ημικρανιακών συμπτωμάτων με πρώτη στη σειρά τη νηστεία, μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος και σοκολάτας.


Οι ορμονικοί παράγοντες υπήρχαν στο  53% των ερωτηθέντων και με πρώτη στη συχνότητα την προεμμηνορροϊκή περίοδο στις γυναίκες. Οι σωματικές δραστηριότητες προκαλούσαν ημικρανία στο 13%, οι σεξουαλικές δραστηριότητες στο 2.5%, ενώ το 64% ανέφερε το συναισθηματικό στρες. Στο 81% των ασθενών η πυροδότηση των κρίσεων είχε σχέση με προβλήματα ύπνου. Όσον αφορά τους περιβαλλοντογενείς παράγοντες αναφέρθηκαν από τρείς ασθενείς την έκθεσή τους σε οσμές [1].


Η κατανάλωση οινοπνεύματος θεωρείται παραδοσιακά ως ένας πιθανός πυροδοτικός παράγοντας πρόκλησης ημικρανιακής κρίσης [2]. Η σπουδαιότητα του οινοπνεύματος ως παράγοντα που μπορεί να πυροδοτήσει μια ημικρανιακή κρίση ερευνήθηκε από τον Panconesi A στη διεθνή βιβλιογραφία ΜΕDLINE από το 1988 μέχρι τον Οκτώβριο του 2007. Ο ερευνητής αναζήτησε τους τίτλους ΄΄πονοκέφαλος και οινόπνευμα΄΄, ΄΄πονοκέφαλος και κρασί,΄΄ ημικρανία και κρασί΄΄ και βρήκε ότι περίπου το ένα τρίτο από τους ημικρανιακούς ασθενείς ανέφεραν τη λήψη οινοπνεύματος ως πυροδοτητή ημικρανιακών κρίσεων, τουλάχιστον συμπτωματικά, ενώ μόνον το 10% των ημικρανιακών ασθενών ανέφεραν  το οινόπνευμα ως συχνό πυροδοτητή των ημικρανιακών κρίσεων.

Παρατηρήθηκαν τοπικές διαφορές, που πιθανόν οφείλονται στις διαφορετικές συνήθειες χρήσης του οινοπνεύματος. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη συχνότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών που αφορούσε την ημικρανία και την κεφαλαλγία εκτάσεως. Παρά τούτο οι προοπτικές μελέτες περιορίζουν σημαντικά τη σημασία του οινοπνεύματος ως παράγοντα πυροδότησης ημικρανιακής κρίσεως. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι ημικρανιακοί ασθενείς καταναλίσκουν μικρότερες ποσότητες οινοπνεύματος σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από ημικρανία.. Βρήκε επίσης ότι το κόκκινο κρασί είναι ο κύριος πυροδοτητής ημικρανίας, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι το λευκό κρασί ή άλλα ποτά συμμετέχουν περισσότερο [3].
 

Οι αλκοολικές δεϋδρογενάσες (ADH) είναι μια ομάδα επτά ενζύμων , που συμμετέχουν στην κατάλυση της οξείδωσης της αιθανόλης προς ακεταλδεύδη, που είναι το πρώτο βήμα του μεταβολισμού της αλκοόλης στο ήπαρ.
 

Έχει βρεθεί σχετικός πολυμορφισμός στον χρωμοσωμιακό χάρτη  μόνο για 2 από τα γονίδια ΑDH, ήτοι το ADH 1B, betapolypeptide (ADH2) και ADH3. Ο πολυμορφισμός rs1229984, που εντοπίζεται στο τρίτο εξόνιο του ανθρώπινου γονιδίου ADH2  προκαλεί την υποκατάσταση αμινοξέος Arg48His. Ο García-Martín E και οι συνεργάτες του (2009) ερεύνησαν την πιθανή σχέση μεταξύ του πολυμορφισμού ADH2 και του κινδύνου  εκδήλωσης ημικρανίας και της πυροδότησης ημικρανιακών κρίσεων. Γι' αυτό το λόγο μελέτησαν τη συχνότητα  τωην γονοτύπων  ADH2  και των αλληλικών ποικιλιών τους σε 197 ημικρανιακούς ασθενείς και 255 υγιείς μάρτυρες χρησιμοποιώντας ειδικές αναλυτικές μεθόδους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι συχνότητες του γονοτύπου  ADH2 Arg/His και του αλληλίου ADH2 His ήσαν σημαντικά χαμηλότερες σε ασθενείς με ημικρανία σε σύγκριση με τις συχνότες των ατόμων που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες. Αυτά τα ευρήματα ήταν άσχετα με την ηλικία ενάρξεως των ημικρανιακών προσβολών , το οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας ή την παρουσία ημικρανιακής αύρας.Η συχνότητα της αλληλικής ποικιλίας  ADH2 His (ADH2*2) ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα των ασθενών που ανέφεραν πυροδότηση της ημικρανίας  με την αλκοόλη, όταν συγκρίθηκαν με την ομάδα που δεν ανέφερε αποτέλεσμα.


Συμπερασματικά, με την έρευνα αυτή φαίνεται ότι ο γονότυπος  ADH2 Arg/His θα πρέπει να σχετίζεται με ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης ημικρανίας , ενώ η αλληλική ποικιλία ADH2 His θα πρέπει να σχετίζεται με τον κίνδυνο πυροδότησης ημικρανιακών προσβολών μετά από χρήση οινοπνεύματος στους ημικρανιακούς ασθενείς της παραπάνω έρευνας [2].

 


 Η βεβαιότητα, του ποιο κρασί προκαλεί συχνότερα ημικρανιακή κρίση φαίνεται από τη συζήτηση που γίνεται συνεχώς για το ποιο συστατικό των κρασιών και των αλκοολούχων ποτών ευθύνεται για την πρόκληση της ημικρανιακής κρίσης. Έχουν ενοχοποιηθεί μηχανισμοί, στους οποίους συμμετέχουν οι βιογενείς αμίνες, τα σουλφίδια (θειώδη άλατα), οι φλαβονοειδείς φαινόλες, η 5-υδρόξυτρυπταμίνη και η αγγειοδιασταλτική δράση. Το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό κεφαλαλαλγικών ασθενών δεν μπορεί να ανεχθεί μερικά οινοπνευματώδη ποτά αυτό δεν δικαιολογεί την θεώρηση ότι το οινόπνευμα είναι ο κύριος πυροδοτητής ημικρανίας και ότι πρέπει να αποφεύγουν το οινόπνευμα. Οι μικρές δόσεις οινοπνεύματος μπορεί να έχουν επωφελές αποτέλεσμα σε ασθενείς, όπως οι ημικρανιακοί, που όπως έχει αναφερθεί βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου [3].  


Το Γκελάντο (Gkelanto) είναι βιολογικό, γλυκό, συμπυκνωμένο, λιαστό, κόκκινο Αγιωργήτικο κρασί Νεμέας, χωρίς χημικά συντηρητικα (metabisulfite ή μεταθειώδες κάλιο), πλουσιότατο σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και τανίνες, που συμβάλλει στη διατήρηση της προστασίας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των πολύτιμων για την υγεία συστατικών του. 


Η δοσολογία του Γκελαντο (Gkelanto) είναι μόνον δύο κουταλιές της σούπας, οπόταν τα άτομα με ημικρανίες,  που θέλουν να προστατεύσουν το καρδιοκυκλοφορικό τους σύστημα και να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό τους με τα πολύτιμα για τη γενική υγεία συστατικά του κόκινου κρασιού μπορούν να το δοκιμάσουν  το Γκελαντο (Gkelanto), το οποίο πιθανότατα δεν θα τους προκαλέσει ημικρανιακή κρίση (βλέπε www.gkelanto.gr)
 

Βιβλιογραφία

1 Fukui PT, Gonçalves TR, Strabelli CG, Lucchino NM, Matos FC, Santos JP, Zukerman E, Zukerman-Guendler V, Mercante JP, Masruha MR, Vieira DS, Peres MF. Trigger factors in migraine patients. Arq Neuropsiquiatr. 2008 Sep;66(3A):494-9.

2. García-Martín E, Martínez C, Serrador M, Alonso-Navarro H, Navacerrada F, Agúndez JA, Jiménez-Jiménez FJ. Alcohol Dehydrogenase 2 Genotype and Risk for Migraine. Headache. 2009 Mar 26.

3. Panconesi A.Alcohol and migraine: trigger factor, consumption, mechanisms. A review. J Headache Pain. 2008 Feb;9(1):19-27. Epub 2008 Jan 30.
 

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος, 2010, 2011, 2012.

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012

Last Updated (Sunday, 04 March 2012 09:48)