Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Κόκκινο κρασί και υπέρταση©

alt

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

υπέρταση είναι μια από τις κυριότερες  αιτίες θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ ο αριθμός των προϋπερτασικών ασθενών διαρκώς αυξάνει. Έχουν επιδειχτεί εδώ και πολύ καιρό τα επωφελή αποτελέσματα της μέτριας χρήσης κρασιού στις καρδιοκυκλοφορικές νόσους, μαζί με την εφαρμογή της Μεσογειακής δίαιτας.


Καθώς οι πολυφαινόλες του κόκκινου ιδίως κρασιού ασκούν μια αγγειοχαλαρωτική δράση , θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την αιμοδυναμική κατάσταση αυτών των ασθενών. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ενισχυθούν  και από άλλα συστατικά του διαιτολογίου, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο, τα οποία περιλαμβάνονται στη Μεσογειακή μαγειρική.  


 Ο Carollo C,  και οι συνεργάτες (2007)  του τμήματος παθολογίας, καρδιακών και νεφρικών νόσων του Πανεπιστημίου του Παλέρμο της Ιταλίας , αξιολογώντας πολλές μελέτες που έγιναν στο παρελθόν σε πειραματόζωα και ανθρώπους έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού σε συνδυασμό με υγιεινότερη δίαιτα , όπως η Μεσογειακή, θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπερτασικούς ασθενείς να κατεβάσουν την αρτηριακή πίεσή τους  και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, περιορίζοντας έτσι τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα της νόσου [1].

  

Η λήψη μεγάλης ποσότητας οινοπνεύματος αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης [2]. .Στην έρευνα που έκανε ο  Sesso HD, και οι συνεργάτες το 2008 σε μια ομάδα 28 848 γυναικών  και 13455 ανδρών που τους παρακολούθησαν προοπτικά για την ανάπτυξη υπέρτασης, καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου στο τμήμα προληπτικής ιατρικής του Brigham and Women's Hospital, της Βοστόνης των ΗΠΑ αξιολόγησαν τους τρόπους ζωής των συμμετεχόντων στην έρευνα και συνέλεξαν τους παράγοντες κινδύνου γι αυτές τις νόσους. Στις γυναίκες αξιολογήθηκε η συνολική ποσότητα λήψης οινοπνεύματος υπό μορφή λικέρ, κόκκινου κρασιού, λευκού κρασιού και μπύρας.


Στους άνδρες καταγράφηκε η συνολική λήψη οινοπνεύματος από μια συνδυασμένη ερώτηση. Μετά από παρακολούθηση  10.9 και  21.8  ετών  βρέθηκε ότι  8680 γυναίκες και  6012 άνδρες ανέπτυξαν υπέρταση (διαγνωσμένη από γιατρό, τη λήψη αντιυπερτασικής θεραπείας, ανακοίνωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης  > ή =140 mm Hg, ή διαστολική αρτηριακή πίεση  >ή =90 mm Hg).

Τα τελικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας ήταν ότι στις γυναίκες η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος ελαττώνει τον κίνδυνο δημιουργίας υπέρτασης , ενώ τον αυξάνει στους άνδρες. Το όριο πάνω από το οποίο το οινόπνευμα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνο για την πρόκληση υπέρτασης στις γυναίκες ήταν τα > ή =4 ποτά ημερησίως ενώ στους άνδρες ήταν >ή =1 ποτό ημερησίως[2]


O Porteri E, και οι συνεργάτες (2010)  στο Clinica Medica, Department of Medical and Surgical Sciences, University of Brescia, Brescia, Italy  απέδειξαν ότι τα κόκκινα κρασιά είναι ισχυρότερα αγγειοδιασταλτικά σε σύγκριση με τη χορήγηση καθαρής αιθανόλης. Αυτό πιθανότατα οφείλεται  και εξαρτάται από το περιεχόμενο των κόκκινων κρασιών σε πολυφαινόλες και ταννικό οξύ.


Πειραματικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια λήψη διάφορων φυσικών προϊόντων, που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως το κόκκινο κρασί είναι ικανά να βελτιώσουν τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και να ελαττώσουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τις μείζονες καρδιαγγειακές νόσους, όπως η υπέρταση [4]



Οι υπερτασικοί ασθενείς δείχνουν τις ίδιες αγγειοδιασταλτικές αντιδράσεις, όπως και τα άτομα με κανονική αρτηριακή πίεση, όταν πίνουν κόκκινο κρασί. Αυτό δείχνει ότι το κόκκινο κρασί δεν είναι επικίνδυνο όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες από το γενικό πληθυσμό[3].


 

To Αγιωργίτικο κόκκινο κρασί της Νεμέας θεωρείται ως ένα από τα πλουσιότερα κόκκινα κρασιά σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, τανίνες, ρεβερατρόλη, ε-βινιφερίνη, Το βιολογικό κόκκινο, λιαστό γλυκό κρασί Γκελάντο είναι συμπυκνωμένο κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί. 30ml Γκελαντο ισοδυναμούν περίπου με 200 ml κανονικού Αγιωργιτικου κόκκινου κρασιού. Η λήψη 2 κουταλιών της σούπας Γκελάντο, καθημερινά, ενώ παρέχει τις ευεργετικές ουσίες του κόκκινου κρασιού για τον οργανισμό, εν τούτοις δεν βάζει σε κίνδυνο το  συκώτι, ούτε δημιουργεί κίνδυνο αλκοολισμού.


Βιβλιογραφία 

1. Carollo C, Presti RL, Caimi G. Wine, diet, and arterial hypertension. Angiology. 2007 Feb-Mar;58(1):92-6.

2. Sesso HD, Cook NR, Buring JE, Manson JE, Gaziano JM. Alcohol consumption and the risk of hypertension in women and men. Hypertension. 2008 Apr;51(4):1080-7. Epub 2008 Feb 7.

3. Porteri E, Rizzoni D, De Ciuceis C, Boari GE, Platto C, Pilu A, Miclini M, Agabiti Rosei C, Bulgari G, Agabiti Rosei E. Vasodilator Effects of Red Wines in Subcutaneous Small Resistance Artery of Patients With Essential Hypertension. Am J Hypertens. 2010 Jan 21.  

4. Schini-Kerth VB, Etienne-Selloum N, Chataigneau T, Auger C. Vascular protection by natural product-derived polyphenols: in vitro and in vivo evidence. Planta Med. 2011 Jul;77(11):1161-7. Epub 2011 Jan 25.

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος

Γκέλης, Δ.Ν. Λεξικό υγείας και Ευεξίας, Κόρινθος, 2010, 2011, 2012

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, Md, DDS, PhD, ORL, Gkelanto, Dictionary of Health and Wellness, Korinthos 2010, 2011, 2012


Last Updated (Thursday, 28 March 2013 14:06)