Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3
ΓΚΕΛΑΝΤΟ

Το "Γκελάντο" διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 5 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΛΗΣ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος - 20100
Τηλ. 27410 26631, 6944280764

www.gelis.gr
www.pharmagel.gr
www.curcumin.gr
www.d3gkelin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexicon.gr
www.orlpedia.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr

Email: pharmage@otenet.gr


Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΚΑΛΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: 

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.gelis.gr, 

www.gkelanto.gr,

 www.allergopedia.gr,

 www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

altΖαχαρόπουλος Δημήτριος,

Φαρμακοπιός, Φηρά  

Σαντορίνης , e-mail: 

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Οι οξινοποιητικές ιδιότητες των τροφικών συστατικών εξαρτώνται από το περιεχόμενό τους σε μη οξειδούμενα οξέα ή τους προδρόμους τους. Τα οξινοποιητικά συστατικά όπως οι  ζωικές πρωτεΐνες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το μεταβολισμό του ασβεστίου και να επιταχύνουν την οστική απορρόφηση, αντιπροσωπεύοντας έτσι  έναν παράγοντα επιδείνωσης της οστεοπόρωσης [1].

 

Υπάρχουν αυξημένα τεκμήρια ότι με την Δυτικού τύπου δίαιτα δημιουργείται ένας παράγοντας κινδύνου πρόκλησης οστεοπόρωσης, μέσω της υπερβολικής παροχής οξέος, ενώ η βρώση φρούτων και λαχανικών εξισορροπεί την υπερβολική οξύτητα. , διότι κυρίως παρέχουν διατροφικά στοιχεία διτtανθρακικά πλούσια σε κάλιο.  Οι Δυτικού τύπου δίαιτες, που καταναλώνονται από ενήλικες δημιουργούν περίπου 50-100 mEq acid/d. Ως εκ τούτου οι υγιείς ενήλικες που καταναλώνουν τέτοια  τρόφιμα κινδυνεύουν να πάθουν χρόνια χαμηλού βαθμού μεταβολική οξέωση, που χειροτερεύει  με την πάροδο της ηλικίας, με επακόλουθο την έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας [2].

 

H διατροφική ανεπάρκεια σε σε Κ-βασικές τροφές αυξάνει το καθαρό συστηματικό όξινο φορτίο  της απαραίτητητης δίαιτας για τη συντήρηση του σώματος.  Γνωρίζουμε  ότι η κλινικά αναγνωρισμένη χρόνια μεταβολική οξέωση επιφέρει τοξικά αποτελέσματα στο σώμα, περιλαμβανομένης της καθυστέρησης της σωματικής ανάπτυξης στα παιδιά, ελάττωση της οστικής και μυικής μάζας, τη δημιουργία νεφρολίθων, ενώ η διόρθωση της οξέωσης μπορεί να διορθώσει αυτές τις καταστάσεις[3].

 

Τα οστά δρουν ρυθμιστικά στην παρουσία υπερβολικού οξέος απελευθερώνοντας κατιόντα. Πιστεύεται ότι με την παρέλευση του χρόνου  μια υπερδιέγερση αυτής της διαδικασίας  θα οδηγήσει σε διάλυση του  εκ μετάλλων  περιεχομένου των οστών  και περιορισμό της οστικής μάζας Η λήψη Κ, Mg, φρούτων και λαχανικών έχουν συσχετιστεί με καθεστώς υψηλότερης αλκαλικότητας και ένεκα τούτου τη δημιουργία επωφελών αποτελεσμάτων στην υγεία των οστών.

 

 Σε υγιείς εθελοντές άνδρες  μια οξινοποιητική δίαιτα αυξάνει την αποβολή ασβεστίου δια των ούρων, γύρω στο  74%  και  C-τελικό τελοπεπτίδιο του τύπου Ι κολλαγόνου (C-telopeptide) κατά  19% , όταν γίνεται σύγκριση με τη λήψη μιας αλκαλοποιητικής δίαιτας που δημιουργεί βάσεις. Μελέτες Επιπολασμού [Cross-sectional studies], που περιλαμβάνουν παρατηρήσεις του συνόλου ενός πληθυσμού ή μιας αντιπροσωπευτικής υποομάδας της σε καθορισμένο χρόνο  'έχουν δείξει  ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του διατροφικού όξινου φορτίου και της υγείας των οστών, όπως μετρήθηκε με οστική υπερηχογράφηση  με ακτινογραφίες απορροφησιομετρίας διπλής ενέργειας [ dual-energy X-ray absorptiometry]. Πολύ λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε πολύ ηλικιωμένες γυναίκες (>75 ετών), των οποίων ο κίνδυνος για οστεοπόρωση είναι μόνιμος [2].

 

Το υψηλό φορτίο οξέος  μπορεί να αποτελεί σημαντικό επιπρόσθετο παράγοντα κινδύνου για τους πολύ ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καταγμάτων. Επιπρόσθετα στα παραπάνω βρέθηκε σε ομάδα νέων γυναικών ότι η επάρκεια σε ασβέστιο και το πλούσιο σε ασβέστιο νερό δεν έχει αποτέλεσμα στην απορρόφηση των οστών, ενώ ένα πλούσιο σε αλκαλικά διτtανθρακικά νερό οδηγεί σε ελάττωση, τόσο των επιπέδων  της ορμόνης του παραθυρεοειδούς και του C-τελοπεπτιδίου του κολλαγόνου.

 

Χρειάζεται να διεξαχθούν  περαιτέρω έρευνες , για να εξακριβωθεί αν αυτά τα θετικά αποτελέσματα επί της απώλειας της οστικής μάζας διατηρούνται για περίοδο μακρόχρονης θεραπείας. Η κατανάλωση μεταλλικού νερού θα ήταν μια εύκολη και μη δαπανηρή βοήθειας να προληφθεί η οστεοπόρωση και θα μπορούσε να ήταν μείζονος ενδιαφέροντος για τη μακροπρόθεσμη πρόληψη της οστικής απώλειας [2].

 

Συνοπτικά, τα προερχόμενα από τις τροφές οξέα, που απεκκρίνονται δια των νεφρών επηρεάζουν το μεταβολισμό του ασβεστίου, ενώ οι τροφές με αλκαλοποιητικές ιδιότητες αναστέλλουν την οστική απορρόφηση. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί ο κλινικός αντίκτυπος  των διατροφικών συμβουλών αποφυγής οξίνων διαιτών, ως προληπτικού μέτρου κατά της οστεοπόρωσης [1]. 

  

Copyright: Dr Dimitrios N. Gelis, MD, Korinthos, Greece

 Βιβλιογραφία

1. Buclin T, Cosma M, Appenzeller M, Jacquet AF, Décosterd LA, Biollaz J, Burckhardt P. Diet acids and alkalis influence calcium retention in bone. Osteoporos Int. 2001;12(6):493-9.

2. Currens MJ, Mariner JM, McMahon JB, Boyd MR (1996). "Kinetic analysis of inhibition of human immunodeficiency virus type-1 reverse transcriptase by calanolide A". J Pharmacol Exp Ther 279 (2): 652–61.

3. Ma T, Liu L, Xue H, Li L, Han C, Wang L, Chen Z, Liu G. Chemical library and structure-activity relationships of 11-demethyl-12-oxo calanolide A analogues as anti-HIV-1 agents. J Med Chem. 2008 Mar 13;51(5):1432-46. 


Last Updated (Friday, 02 March 2012 14:58)

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday24
mod_vvisit_counterYesterday487
mod_vvisit_counterThis week24
mod_vvisit_counterLast week10509
mod_vvisit_counterThis month35781
mod_vvisit_counterLast month64728
mod_vvisit_counterAll days745331
Visitors Counter