Είστε εδώ

AΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
ΣΑΜΨΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Ν. Σμύρνη, Αθήνα

• Τα αποτελέσματα του συνδυασμού αντιβιοτικών με αλκοόλ μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με το συγκεκριμένο αντιβιοτικό.

• Το αλκοόλ δεν ελαττώνει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων αντιβιοτικών. Όμως, προκαλεί παρόμοιες ανεπιθύμητες ενέργειες με τα αντιβιοτικά, όπως πόνο στο στομάχι, αίσθημα ζάλης και ξηροστομία. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να αυξηθούν με την ταυτόχρονη λήψη αντιβιοτικών και αλκοόλ.

• Μερικά αντιβιοτικά –όπως η μετρονιδαζόλη (Flagyl), η τινιδαζόλη (Fasigyn) και η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη (Bactrimel, Septrin) — δεν πρέπει να συνδυάζονται με αλκοόλ, επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει μία πιο σοβαρή αντίδραση. Η κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας αλκοόλ με αυτά τα φάρμακά μπορεί να προκαλέσει έντονο ερύθημα στο πρόσωπο, κεφαλαλγία, ναυτία και εμετό, ταχυπαλμία, και δύσπνοια. Θυμηθείτε ότι μερικά φάρμακα για το απλό κρυολόγημα και στοματικά διαλύματα επίσης περιέχουν αλκοόλ. Επομένως, ελέγξτε την ετικέτα και αποφύγετε τέτοια προϊόντα όταν παίρνετε αυτά τα αντιβιοτικά. 

• Σπάνια, το αλκοόλ μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών- όπως της δοξυκυκλίνης  (Vibramycin) — το οποίο σημαίνει ότι η δόση που παίρνετε μπορεί να μην είναι αποτελεσματική. Η χορήγηση μινοκυκλίνης σε ποντικούς έδειξε ότι αυτή η τετρακυκλίνη ασκεί ανοσοτροποποιητική δράση καταστέλλοντας την εγκεφαλική μικρογλοία και σε μικρότερη έκταση την αστρογλοία. Αυτό έχει ως επακόλουθο την καταστολή της διάθεσης για λήψη οινοπνεύματος. Αυτή η παρατήρηση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην καταπολέμηση του αλκοολισμού [1].

• O κίνδυνος αποτυχίας της θεραπείας με αντιφυματικά φάρμακα αυξάνει σημαντικά, όταν οι ασθενείς καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αντιφυματικής θεραπείας [2].

• Μη ξεχνάτε ότι το αλκοόλ μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωση σας από την ασθένεια. Έτσι, είναι καλύτερο να το αποφεύγετε μέχρι να ολοκληρώσετε την αγωγή με τα αντιβιοτικά και να αισθανθείτε καλύτερα.

Όταν είναι κάποιος υποχρεωμένος να τεθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά καλόν είναι να αποφεύγει τα οινοπνευματώδη ποτά, διότι είναι  γνωστές, αλλά και άγνωστες ακόμη οι αλληλεπιδράεις των περισσοτέρων αντιβιοτικών με το οινόπνευμα. Μπορεί όμως να ενισχύσει κανείς το ανοσοποιητικό του σύστημα, παίρνοντας τα πολύτιμα συστατικά του κόκκινου κρασιού, όπως η ρεσβερατρόλη και οι λοιπές πολυφαινόλες καταναλίσκοντας τις κάψουλες Βινογκελίν (Vinogkelin), χωρίς να επηρεάσει τη δράση του αντιβιοτικού,

Οι κάψουλες του Βινογκελίν [Vinogkelin]   περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος¨. Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας από τον αμπελώνα ''Γκέλικος'' Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει ένα ευεργετικό για την υγεία συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκταση το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Agrawal RG1, Hewetson A, George CM, Syapin PJ, Bergeson SE. Minocycline reduces ethanol drinking. Brain Behav Immun. 2011 Jun;25 Suppl 1:S165-9. doi: 10.1016/j.bbi.2011.03.002. Epub 2011 Mar 21.

2. Duraisamy K1, Mrithyunjayan S, Ghosh S, Nair SA, Balakrishnan S, Subramoniapillai J, Oeltmann JE, Moonan PK, Kumar AM. Does Alcohol consumption during multidrug-resistant tuberculosis treatment affect outcome?. A population-based study in Kerala, India. Ann Am Thorac Soc. 2014 Jun;11(5):712-8.