Είστε εδώ

Γιατί το  βιολογικό κόκκινο, φυσικώς γλυκό κρασί Γκελάντο είναι ιατρικού ενδιαφέροντος;

Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Λυτρίδης Κωνσταντίνος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Λειβαδιά, Βοιωτίας
Μουσούρος Νικόλαος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Άργος, Αργολίδος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία, ακοολογία, διαταραχές όσφρησης, γεύσης και κατάποσης
Παπαδακης Εμμανουηλ, Σητεια, Κρητης
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολός, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία

Έχει αποδειχτεί ότι τα βιολογικά κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών σε σύγκριση με τα κόκκινα σταφύλια συμβατικής καλλιέργειας. Η ρεσβερατρόλη, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα κόκκινα σταφύλια και είναι χρήσιμη για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και την πρόληψη της οξείδωσης, μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία καρκίνου [1].

Το βιολογικό κόκκινο κρασί θεωρείται σήμερα ένα ελιξίριο, μετά την ανακάλυψη ότι περιέχει κατά 32% υψηλότερες συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης από τα συμβατικά κόκκινα κρασιά.

Οι έρευνες που συνεχίζονται ακόμη έχουν αποδείξει ότι, η ρεσβερατρόλη είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στο κόκκινο κρασί με αντικαρκινικές, καρδιοπροστατευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Παρά τούτο έχει βρεθεί ότι,  τα κρασιά επιμολύνονται και από την ωχρατοξίνη Α [ochratoxin A (OTA)], μια μυκοτοξίνη που ανευρίσκεται ευρύτατα και σε τροφές, όπως τα δημητριακά, ο καφές, τα καρύδια, το γάλα και το χοιρινό κρέας.

Η Ευρωπαική Επιστημονική Επιτροπή για τις τροφές ορίζει την ωχρατοξίνη Α  ως μία μυκοτοξίνη με καρκινογονικές, νεφροτοξικές, τερατογονικές  και πιθανόν νευροτοξικές ιδιότητες. Έχουν γίνει προσπάθειες, προκειμένου  να καθοριστούν τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης  ωχρατοξίνης Α, τα οποία ανέρχονται στα 0.5-10 micrograms ανά  kilogram (μέρη ανά δισεκατομμύριο, parts per billion).

Ο Micelli, Α και οι συνεργάτες (2003) εξέτασαν 15 διαφορετικά κόκκινα κρασιά, εκ των οποίων ήσαν πέντε επιτραπέζια, τέσσερα ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης και έξι βιολογικά κόκκινα κρασιά. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των πολυφαινολών, της ρεσβερατρόλης, της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας και της επιμόλυνσης με ωχρατοξίνη [2].

Τα βιολογικά κρασιά και τα κρασιά ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης βρέθηκε ότι περιέχουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις επιπέδων των ολικών πολυφαινολών τους.  με μέσον όρο 2,148 mg/liter (parts per million, μέρη ανά εκατομμύριο). Ένα από τα βιολογικά κρασιά, μεταξύ των 15, που ερευνήθηκαν, βρέθηκε ότι διέθετε την πιο υψηλή περιεκτικότητα σε συνολικές πολυφαινόλες, ήτοι 2,540 mg/liter,  η οποία είναι κατά 30% υψηλότερη από το μέσον όρο της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες των ερυθρών επιτραπέζιων κρασιών (table red wines).

Τόσον η ρεσβερατρόλη, όσο και η αντιοξειδωτική δραστηριότητα βρέθηκαν ότι ήσαν υψηλότερες στα βιολογικά κρασιά. .

Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της ρεσβερατρόλης στα βιολογικά κρασιά κατά μέσον όρο ήσαν 1.69 mg/liter (ppm μέρη ανά εκατομμύριο), ενώ των κρασιών ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης  και των επιτραπέζιων κρασιών κατά μέσον όρο ήσαν  1.16 και 1.18 mg/liter, αντιστοίχως.

Τα βιολογικά κρασιά που εξετάστηκαν είχαν τη μεγίστη αντιοξειδωτική δραστηριότητα, με μέσον όρο 13.6% (ποσοστό προστασίας του Β-καρωτενίου κατά της οξείδωσης)
Τα επιτραπέζια κόκκινα κρασιά είχαν κατά μέσον όρο 50% μικρότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από τα βιολογικά και τα κρασιά ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.

Από τους τρεις τύπους κρασιών που ερευνήθηκαν  μόνο τα βιολογικά κρασιά έδειξαν σημαντική διαφορά στην επιμόλυνση με ΟΤΑ.

Η επιμόλυνση με ΟΤΑ στα έξι από τα βιολογικά κρασιά κυμαινόταν κατά μέσον όρο στα 0.14 micrograms/liter (μέρη ανα δισεκατομμύριο, parts per billion), ενώ τα τέσσερα κρασιά ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης  ήταν κατά μέσον όρο 0.45 micrograms/liter  και στα πέντε επιτραπέζια κρασιά ήταν  0.38 micrograms/liter.

Στην παραπάνω έρευνα βρέθηκε ότι μεταξύ των 15 ποικιλιών κόκκινου κρασιού, τα βιολογικά κόκκινα κρασιά είχαν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικής δραστηριότητας και του ισχυρού ανξτιοξειδωτικού της ρεσβερατρόλης. Το ένα μάλιστα από τα βιολογικά κρασιά  είχε και τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις  των ολικών πολυφαινολών.

Η επιμόλυνση με την ωχρατοξίνη Α  [ΟΤΑ] ήταν τρεις φορές υψηλότερη  στα συμβατικής καλλιέργειας κρασιά ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης σε σύγκριση με τα βιολογικά κρασιά, ενώ τα επίπεδα της ΟΤΑ στα επιτραπέζια κρασιά ήσαν 2.5 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα των βιολογικών κόκκινων κρασιών.

Η έρευνα απέδειξε ότι η βιολογική καλλιέργεια των αμπελόνων  περιορίζει τη δημιουργία της ωχρατοξίνης Α. Μέσω μηχανισμού που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί. Σύμφωνα με την Organic Center's State of Science Review για τις μυκοτοξίνες μπορεί να δοθούν δύο πιθανές εξηγήσεις:

1. Τα χαμηλότερα επίπεδα αζώτου στα βιολογικά συστήματα τείνουν να περιορίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων και

2. Γενικώς, τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα βιολογικά σταφύλια, τα προστατεύουν από μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνη.

Το βιολογικό, φυσικώς λιαστό, γλυκό, κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Γκελάντο, [ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΝΩΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ],  και ο εκκλησιαστικής χρήσης βιολογικός, φυσικώς λιαστός, γλυκύς οίνος Γκέλικος ΝΑΜΑ από το βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος στη Νεμέα, είναι αφιλτράριστα κρασιά, χωρίς πρόσθετα θειώδη κατάλληλα και για απόλυτα φυτοφάγους (vegans).

Το Γκελάντο  λαμβάνεται σε δόση 2 κουταλιών σούπας ημερησίως, διότι περιέχει συμπυκνωμένα τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες  του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού.

Σε περίπτωση που γιαιατρικούς ή άλλους λόγους αντενδείκνυται η κατανάλωση οποιασδήποτε μορφής και ποσότητας κρασιού μπορεί να προσλάβει κανείς τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του βιολογικού, κόκκινου Αγιωργίτικου κόκκινου σταφυλιού, χρησιμοποιώντας το συμπλήρωμα διατροφής Βινογκελίν. Οι κάψουλες του Βινογκελίν περιέχουν σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού από τον αμπελώνα Γκέλικος, στη Νεμέα. Παίρνοντας κανείς 3-6 κάψουλες του Βινογκελίν ημερησίως είναι σαςν να τρώγει ένα μικρό τσαμπί βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού του αμπελώνα Γκέλικος.


Βιβλιογραφία
1. Ahn J, Cho I, Kim S, et al., "Dietary resveratrol alters lipid metabolism-related gene expression of mice on an atherogenic diet." Journal of Hepatology, 2008, Volume 49, pp 1019-1028.


2. Micelli A. Negro C. , Tommasi L.,  de Leo P. Polyphenols, resveratrol, antioxidant activity, and ochratoxin A contamination in red table wines, Controlled Denomination of Origin (COD) wines and wines obtained from organic farming.  Journal of Wine Research, Volume 14, Numbers 2-3, Numbers 2-3/August December 2003 , pp. 115-120(6)