Είστε εδώ

H ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΙΚΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ©

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής Γ. Ν. Μεσσηνίας, Καλαμάτα
Χριστοπουλος Ιωαννης
Τενόρος
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Τσιλιγκαριδης Ιασων
Ιατρός, Χειρουργός, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων οινοπνεύματος αυξάνει το μυικό έργο και τη χειρονακτική  εργασιακή απόδοση. Αυτό γίνεται ολοφάνερα ορατό σε χειρόνακτες εργαζόμενους, γεωργούς, κλπ.

Αυτή η αύξηση της ικανότητας για μυικό έργο οφείλεται στην κεντρική δράση του οινοπνεύματος, που περιορίζει την ικανότητα εκτίμησης της μυικής κόπωσης και στο γεγονός ότι το οινόπνευμα μεταβολιζόμενο στο συκώτι παράγει ενέργεια. .

Η μεγάλη και  μακροχρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος  προκαλεί καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και έτσι ελαττώνεται η ικανότητα για μυικό έργο.

Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος προκαλεί άμεση βλάβη στους μυς (αλκοολική μυοπάθεια) με επακόλουθο την αύξηση της φωσφοκινάσης της κρεατινίνης στο πλάσμα [1].

Αυτή η αύξηση είναι ένδειξη ότι έχει προκληθεί μυική βλάβη.

Οι τραγουδιστές οφείλουν να μη καταναλίσκουν μεγάλες ποσότητες οποιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού, διότι και οι φωνητικοί μυς του λάρυγγα και οι μυς του τραχήλου που συμμετέχουν στην παραγωγή της φωνής χάνουν το λεπτό συντονισμό τους και έτσι επηρεάζεται αρνητικά η παραγωγή της φωνής. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα ο τραγουδιστής  να μην μπορεί να εφαρμόσει σωστά την τεχνική του, με την οποία έχει προσαρμοστεί, από καιρό.

Πριν από μια παράσταση δεν συνιστάται η χρήση οποιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού, διότι το οινόπνευμα προκαλεί ξηροστομία και ξηροφωνία.(δυσφωνία από ξηρότητα του λάρυγγα).  

Επίσης πρέπει, για τους ίδιους λόγους να αποφεύγονται οι γαργαρισμοί και οι στοματοπλύσεις με στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα [2]. Επειδή η στοματική υγιεινή είναι επιβεβλημένη και στους τραγουδιστές συνιστάται μετά το πλύσιμο και τον καθαρισμό των δοντιών να χρησιμοποιείται το διάλυμα EVOSNIN, το οποίο περιέχει διάλυμα αλόης και εκχυλίσματος νερατζιού για στοματοπλύσεις και γαργαρισμούς.

Τα συστατικά του EVOSMIN εκτός ότι δρουν ως φυσικοί αντιμικροβιακοί παράγονταες, δημιουργούν και ένα αίσθημα  ομαλότητας του φαρυγγικού βλεννογόνου.

Σήμερα υπάρχει ομοφωνία ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση οινοπνεύματος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100 γραμμάρια. Βεβαίως η κατανάλωση μικρής ποσότητας βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού  με το φαγητό, μετά την παράσταση ουδεμία δυσμενή επίπτωση έχει για το στοματοφαρυγγικό βλεννογόνο [5].

Η μεγάλη και χρόνια κατανάλωση όμως οινοπνευματωδών ποτών έχει ενοχοποιήσει για καρκινογένεση στο ανώτερο πεπτικό σύστημα, αν και το οινόπνευμα δεν είναι καρκινογόνος ουσία, αλλά η ακεταλδεϋδη, που είναι ο κύριος μεταβολίτης του.

Ένας από τους μηχανισμούς καταστροφής της ικανότητας επαγγελματικό τραγούδι έίναι η κατάχρηση οινπνευματωδών, που οδηγεί στον αλκοολισμό και τις επιπλοκές του. Ο κίνδυνος στοματοφαρυγγικής καρκινογένεσης είναι μεγαλύτερος σε όσα άτομα πίνουν και ταυτόχρονα καπνίζουν [3].

Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να πίνει κρασί ή έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί μπορεί να προσλάβει, τα ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του κόκκινου κρασιού,  καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''.

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης [4].

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας από το βιολογικό αμπελώνα  ''Γκέλικος'', που αντιστοιχεί σε 8 -10 ρόγες του σταφυλιού. Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση


1. P Hudgson. Alcoholic myopathy. Br Med J (Clin Res Ed) 1984 February 25; 288(6417): 584–585.

2. Badran Z1, Bories C, Verner C, Demoersman J, Soueidan A. Update on side effects of alcohol-containing antiseptic mouthwashes. Schweiz Monatsschr Zahnmed. 2010;120(7):603-9.

3. Andrade JO, Santos CA, Oliveira MC. Associated factors with oral cancer: a study of case control in a population of the Brazil's Northeast. [Article in English, Portuguese]. Rev Bras Epidemiol. 2015 Dec;18(4):894-905

4.Giovinazzo G1, Grieco F. Functional Properties of Grape and Wine Polyphenols. Plant Foods Hum Nutr. 2015 Dec;70(4):454-62. doi: 10.1007/s11130-015-0518-1. 

5.Angela M Wood, et al.  Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individual-participant datafor 599 912 current drinkers in 83 prospective studies. Lancet. 2018 Apr 14; 391(10129): 1513–1523. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30134-X. Correction in: Lancet. 2018 Jun 2; 391(10136): 2212.