Είστε εδώ

H σχέση κατανάλωσης οινοπνεύματος και αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Καραπάντζος Ηλίας, .
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Δράμα
Κωνσταντινίδης Ιορδάνης [Δρ]
Ίατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Θεσσαλονίκη
Σπαντιδέας Αναστάσιος [Δρ]
Ιατρός, Παθολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος, Άνω Γλυφάδα Αττικής

Η συχνότητα πρόκλησης αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να επηρεαστεί από την ποσότητα της κατανάλωσης του οινοπνεύματος. [1].

Ο  Palomäki H, Kaste M. (1993) μελέτησαν τα αποτελέσματα της λήψης διαφόρων ποσοτήτων οινοπνεύματος σε 156 ασθενείς και σε 153 άτομα, που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

Βάσει ερωτηματολογίου πληροφορήθηκαν τις εβδομαδιαίες ποσότητες οινοπνεύματος που κατανάλωνε ο κάθε ασθενής.

Η λήψη οινοπνεύματος χαρακτηρίστηκε ως κανονική (καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή λήψη) ή ακανόνιστη  (λήψη μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα).

Η εβδομαδιαία κατανάλωση οινοπνεύματος ορίστηκε  ως μη λήψη, ελαφρά έως μέτρια λήψη (μέχρι 150 g/wk ) , μέτρια λήψη (> 150 έως  300 g/wk) και βαρειά λήψη οινοπνεύματος (> 300 g/wk) [2].

Παρατήρησαν οι παραπάνω ερευνητές ότι  η βαριά λήψη οινοπνεύματος  έχει σχέση με αυξημένο κίνδυνο αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο κίνδυνος αυτός τείνει να ελαττωθεί με την , ελαφρά έως μέτρια λήψη (μέχρι 150 g/wk ) . Υπολογίζοντας τον τύπο της λήψης οινοπνεύματος  επιπρόσθετα με την εβδομαδιαία ποσότητα σε ml οινοπνεύματος βρέθηκε ότι  η  ελαφρά έως μέτρια λήψη  έχει σημαντικά αντίστροφη σχέση με την πρόκληση αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου.

Βάσει της πολυπαραγοντικής ανάλυσης των ευρημάτων της μελέτης τους οι παραπάνω ερευνητές  βρήκαν ότι σημαντικοί  ανεξάρτητοι παράγοντες για την πρόκληση του αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου  ήταν η αρτηριακή υπέρταση,  η νόσος των στεφανιαίων,  και το ροχαλητό, ενώ η συμβολή της ηλικίας, του διαβήτη, του καπνίσματος και του δείκτη μάζας σώματος .

Όμως αυτοί οι παράγοντες δεν αποδείχτηκαν σημαντικοί [2]. Η βαριά κατανάλωση οινοπνεύμαστος αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα πρόκλησης των πλείστων τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελαττωθεί σχετικά γρήγορα μετά τη διακοπή της κατάχρησης του οινπνεύματο [3].

Οι τελικοί μηχανισμοί που οδηγούν σ’αυτό τον αυξημένο κίνδυνο παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστοι. Η σμαντικότητα της βαρειάς λήψης οινοπνεύματος ως παράγοντα αυξημένου κινδύνου πρόκλησης αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου  έχει επιδειχτεί σε άτομα νεαρής ηλικίας, διότι τα άτομα αυτά συνηθέστερα είναι βαρείς πότες οινοπνευματωδών ποτών, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους [1].

Hillbom M, και οι συνεργλατες (2011) υποστήριξαν τη θέση ότι  η βαρειά λήψη οινοπνεύμαστος και η υπέρταση δρουν συνεργικά στην πρόκληση αγγειοεγκεφαλικού επισοδίου.

Παρά τούτο, η συμβολή της υπέρτασης που προκαλείται  από λήψη οινοπνεύματος στη   νοσηρότητα και  θνησιμότητα από αγγειοεγκεφαλικό μπορεί να είναι μεγαλύτερη   από αυτήν που αναμένεται, διότι δεν έχουν μελετηθεί  ξεχωριστά τα αποτελέσματα  των διαφόρων τύπων λήψης οινοπνεύματος.

Η παροδική άνοδος της συστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας οινοπνεύματος μπορεί να προδιαθέσει  στην πρόκληση αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε πρόσφατες μελέτες έχουν μετρηθεί  οι χρόνοι, κατά τους οποίους αυξάνει η αρτηριακή πίεση σε σχέση με την κατανάλωση οινοπνεύματος.

Βρέθηκε ότι τις πρωινές ώρες υπάρχει  σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε σχέση με την κατανάλωση οινοπνεύματος, που εξαρτιόταν από τη δόση και ήταν άσχετη από την χρήση καπνού.

Οι άνδρες  με σοβαρή μορφή υπέρτασης έδειξαν 12 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο, μετά από  με αλκοολική μέθη ή κραιπάλη.

Επίσης έχει βρεθεί ότι η καρδιοπροστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης οινοπνεύματος εξαφανίζεται, όταν η κατά μέσον όρο ελαφρά προς μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος αναμειγνύεται με βαριά κατανάλωση [3].

Το «μεθύσι» από κατανάλωση οινοπνεύματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα  πρόκλησης αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου.

Γιαυτό το λόγο οι τα υπερτασικά άτομα θα πρέπει να προειδοποιούνται  για τους κινδύνους της βαριάς λήψης οινοπνεύματος και τον κίνδυνο που διατρέχουν να πάθουν αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο, όταν μεθύσουν [4].

Βιβλίογραφία

Hillbom M, Juvela S, Numminen H. Alcohol intake and the risk of stroke. J Cardiovasc Risk. 1999 Aug;6(4):223-8..
Palomäki H, Kaste M. Regular light-to-moderate intake of alcohol and the risk of ischemic stroke. Is there a beneficial effect? Stroke. 1993 Dec;24(12):1828-32.
Roerecke M, Rehm J. Irregular heavy drinking occasions and risk of ischemic heart disease: a systematic review and meta-analysis. Am J Epidemiol. 2010 Mar 15;171(6):633-44. Epub 2010 Feb 8.
Hillbom M, Saloheimo P, Juvela S. Alcohol consumption, blood pressure, and the risk of stroke. Curr Hypertens Rep. 2011 Jun;13(3):208-13.