Είστε εδώ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ©

Σιμασκος Νικολαος
Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Αθήνα
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκολας Ευαγγελος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Ιωάννινα
Δημητριάδου-Μπρουσκέλη Βάνα
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Αλ. Παπάγου 23α, Αλεξάνδρεια, Ημαθείας, τηλ.: 2333028222 & 6942017405, e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Καραπάντζος Ηλίας, .
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Δράμα
Μιλτος Λειβαδιτης
Νευρολόγος-Ψυχίατρος Ομότιμος Καθηγητής ΚοινωνικήςΨυχιατρικής

Είναι διαδεδομένη η άποψη στο λαό ότι το οινόπνευμα έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Πράγματι, όταν μεθούν μερικά άτομα επιδεικνύουν ανεξέλεγκτη επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά. Αυτό συνήθως είναι αποτέλεσμα της άρσης των ψυχικών αναστολών και αυτοελέγχου, συνεπεία της δράσης του οινοπνεύματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο διάσημος Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Shakespeare  περιγράφει με γλαφυρότητα πως η κατάσταση της μέθης υπεισέρχεται στη σεξουαλική πράξη.

’Ετσι, στην τραγωδία του Macbeth (Πράξη 2, Σκηνή 3) παραθέτει τον ακόλουθο διάλογο μεταξύ του πρωταγωνιστή Macduff (Μάκνταφ) και του θυρωρού (porter):

MUCDUFF: Ποια είναι τα τρία κύρια πράγματα που προκαλεί το ποτό;
ΘΥΡΩΡΟΣ: Παντρειά, Κύριε, κοκκίνισμα της μύτης, ύπνο και κατούρημα.
                     Ακολασία, Κύριε, την προκαλεί και την ματαιώνει. Διεγείρει  την επιθυμία, αλλά ματαιώνει την πράξη.

Αυτές οι παρατηρήσεις του Shakespeare [Σέξπηρ] για τα σεξουαλικά αποτελέσματα της δράσης του οινοπνεύματος αποδείχτηκαν πειραματικά σε φυσιολογικούς σκύλους το 1952 [1].
Στους νευρωτικούς σκύλους το οινόπνευμα ασκεί κάποια θεραπευτική επίδραση. 

Αποδείχτηκε σε ανθρώπους με αντικειμενικές μετρήσεις ότι το οινόπνευμα, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, περιορίζει την αιματική πληρότητα του πέους κατά τη στύση και την κολπική πίεση και ελαττώνει τη σεξουαλική απόκριση στους άνδρες και τις γυναίκες [2].

Στους άνδρες, η χρόνια υπερκατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική ανικανότητα, στείρωση, ατροφία των όρχεων [3] και γυναικομαστία.
Αυτή η θηλεοποίηση των αλκοολικών οφείλεται σε δύο αιτίες.

Πρώτον, η ηπατική βλάβη που δημιουργείται από την χρόνια κατάχρηση του οινοπνεύματος οδηγεί  στην υπερπαραγωγή οιστρογόνων και περιορισμό της παραγωγής τεστοστερόνης.
Δεύτερον, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των ενζύμων του ηπατικού ενδοπλασματικού δικτύου, το οινόπνευμα, αυξάνει σημαντικά το ρυθμό της μεταβολικής αδρανοποίησης της τεστοστερόνης [4, 5].

Αυτή η δυσλειτουργία του οργανισμού που οφείλεται στην κατάχρηση του οινοπνεύματος είναι αναστρέψιμη, όπως φάνηκε σε ορισμένους αλκοολικούς, όταν δεν έχει προκληθεί ατροφία των όρχεων [5].

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ομοφωνία για τη δοσολογία του ξηρού κόκκινου κρασίού, πο καθόριζε ως ακίνδυνο το ένα ποτήρι για τις γυναίκες και τα δύο ποτήρια του κρασιού για τους άνδρες. Αυτή η ομοφωνία δεν ισχύει σήμερα. Σήμερα έχεi προταθεί ως δόση ασφαλείας  η κατανάλωση  100 γραμμαρίων  οινοπνεύματος  εβδομαδιαίως [6].

Η  κατανάλωση βιολογικού φυσικώς λιαστού, γλυκού κόκκινου  Αγιωργίτικου   Γκελάντο από σταφύλια του βιολογικού αμπελώνα Γκέλικος, στη Νεμέα σε  δόση δύο κουταλιών της σούπας ημερησίως, δρουν ευεργετικά για την υγεία και την μακροημέρευση, όπως έχουν δείξει οι επιστημονικές έρευνες για τη δράση του κόκκινου κρασιού., εφόσον βεβαίως δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις.Το Γκελάντο παρασκευάζεται με την ίδια διαδικασία παρασκευής, με την οποία παρασκευάζονταν τον 16ο αιώνα οι περίφημοι ιατρικοί οίνοι, που ωαναφέρονται στις φαρμακολογίες, αυτής της εποχής.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο  κρασαί ή δεν του αρέσει το κόκκινο κρασί μπορεί να προσλάβει, τα ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του κόκκινου κρασιού,  καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας από τον αμπελώνα ''Γκέλικος''.

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Van Thiel DH, Gavaler JS, Sanghvi A. Recovery of sexual function in abstinent alcoholic men. Gastroenterology. 1983 Apr;84(4):677-82.

2. Van Thiel DH, Lester R. Editorial: Sex and alcohol. N Engl J Med. 1974 Aug 1;291(5):251-3.

3. Grigorenko AA, Perfil'eva . Testicular morphological changes in male alcohol abusers. Arkh Patol. 2013 Jul-Aug;75(4):20-3.                                                                              

4.Turner TB, Mezey E, Kimball AW. Measurement of alcohol-related effects in man: chronic effects in relation to levels of alcohol consumption. Part A. Johns Hopkins Med J. 1977 Nov;141(5):235-48.

5. Wilson GT. Alcohol and human sexual behavior. Behav Res Ther. 1977;15(3):239-52.

6.Angela M Wood, et al.  Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individual-participant datafor 599 912 current drinkers in 83 prospective studies. Lancet. 2018 Apr 14; 391(10129): 1513–1523. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30134-X. Correction in: Lancet. 2018 Jun 2; 391(10136): 2212.