Είστε εδώ

Οι ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού

Καραχάλιος Γεώργιος [Δρ}, Αθήνα, Καλαμάτα
Ιατρός, Παθολόγος
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)

Είναι πλέον πολύ γνωστό ότι η κατανάλωση διατροφικών πολυφαινολών προκαλεί ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα στην πρόληψη ή τη βελτίωση των νόσων του καρδιοκυκλοφορικού, των φλεγμονωδών, νευροεκφυλιστικών και νεοπλασματικών νόσων  [1, 2].

Βάσει των ανωτέρω, οι υπάρχουσες αποδείξεις δείχνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με τον περιορισμό της συμπτωματολογίας της καρδιοκυκλοφορικής νόσου [1, 2].

Έχει επίσης επιδειχτεί η δράση των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού στα ανοσοκύτταρα από περιφερικό αίμα υγιών ανθρώπων.

Έχει βρεθεί ότι, οι πολυφαινόλες του σταδυλιού και του κόκκινου κρασιού  διεγείρουν την εγγενή και την προσαρμοστική απόκριση του οργανισμού.

Ιδιαίτερα έχει βρεθεί ότι η απελευθέρωση προφλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών  κυτταροκινών, όπως η ιντερλευκίνη-12 (IL)-12, η γάμμα ιντερφερόνη [(IFN)-gamma] και η IL-10, το οξείδιο  του αζώτου (ΝΟ), καθώς και  ανοσοσφαιρίνών  μπορεί να παίξουν σοβαρό ρόλο στην ανοσοπροστασία από διάφορες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, διότι οδηγούν στη διατήρηση της ομοιοστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος [2].

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εργασίες που έχουν ανακοινωθεί αναφέρουν ότι  το ΝΟ παράγεται μόνο από τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων έχει βρεθεί ότι οι πολυφαινόλες που αφθονούν στους σπόρους και τις φλόυδες των κόκκινων σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί  διεγείρουν τα μονοπύρηνα κύτταρα του περιφερικού αίματος να απελευθερώσουν το οξείδιο του αζώτου (NO).

Αυτή η απελευθέρωση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καρδιοκυκλοφορική νόσο, διότι είναι γνωστό ότι αυτό το μόριο δρα ως αναστολέας της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων.

Από την άλλη πλευρά το ΝΟ ασκεί προστατευτικό ρόλο κατά των λοιμωδών μικροοργανισμών.
Οι πολυφαινόλες του κόκκινου σταφυλιού και του κόκκινου κρασιού ανοίγουν μερικούς μοριακούς κυτταροπλασματικούς δρόμους που είναι ικανοί να ρυθμίσουν ορισμένες ανοσοαποκρίσεις.

Ιδιαιτέρως φαίνεται ότι το p38, ένα μόριο που ανήκει στην οικογένεια  MAPK [Mitogen-activated protein kinase], συμμετέχει στην απελευθέρωση της ιντερφερόνης γάμμα [IFN-gamma] και ως εκ τούτου στην παραγωγή ΝΟ.

Όλα αυτά τα δεδομένα εδραιώνουν την άποψη ότι οι πολυφαινόλες του κόκκινου σταφυλιού και του κόκκινου κρασιού ασκούν επωφελή αποτελέσματα σε μερικές χρόνιες παθήσεις.

Για να προσλάβει κανείς τις πολύτιμες πολυφαινόλες του πρέπει να τρώει καθημερινά κόκκινα σταφύλια ή να πίνει καθημερινά μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η ασφαλής για την υγεία κατανάλωση κόκκινου κρασιού είναι τα 100 γραμμάρια εβδομαδιαίως. Η ποσότητα αυτή όμως, περιέχει ανεπαρκείς ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Επίσης οι καρκινοπαθείς και τα ανήλικα άτομα απαγορεύεται να πίνουν οινοπνευματώδη.

Παρά τούτο, σε όσους δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις κατανάλωσης κρασιού μπορεί να καταναλώνουν 2  κουταλιές της σούπας καθημερινά, από το ιατρικού ενδιαφέροντος βιολογικό, φυσικώς λιαστό Αγιωργίτικο, κόκκινο κρασί Γκελάντο. Το Γκελάντο είναι άκρατος οίνος, χωρίς πρόσθετα θειώδη, αφιλτράριστος, που περιέχει συμπυκωμένες όλες τις πολυφαινόλες του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού από τον αμπελώνα Γκέλικος στη Νεμέα.

Παρά τούτο, στα άτομα, στα οποία αντενδείκνυται η χορήγηση οινοπνεύμαστος μπορεί να παίρνουν τις πολύτιμες πολυφαινόλες του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού του αμπελώνα Γκέλικος με τις κάψουλες Βινογκελίν.

Το Βινογκελίν είναι συμπλήρωμα διατροφής, οι κάψουλες του οποίου περιέχουν σκόνη των αποξηραμένων σπόρων του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού του αμπελώνα Γκέλικος στη Νεμέα. Παίρνοντας κανείς 3-6 κάψουλες καθημερινά προσλαμβάνει όχι μόνον σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών, αλλά και  φυτικές ίνες, που ευεργετούν τη λειτουργία του εντέρου.

Συμπερασματικά σύμφωνα με τα δεδομένα της τρεχούσης ιατρικής βιβλιογραφίας η οι πολυφαινόλες των βιολογικών κόκκινων σταφυλιών, που υπάρχουν και στο κόκκινο κρασί, αλλά και στη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού από τον αμπελώνα Γκέλικος φαίνεται ότι θα μπορούσαν να προστατεύσουν  από διάφορες νόσους, ακόμη και από τις νόσους που σχετίζονται με το γήρας, χάρις στις ανοσοτροποποιητικές ιδιότητές τους [2].

Βιβλιογραφία
1. Magrone T1, Candore G, Caruso C, Jirillo E, Covelli V. Polyphenols from red wine modulate immune responsiveness: biological and clinical significance. Curr Pharm Des. 2008;14(26):2733-48.
2. Magrone T1, Jirillo E. Polyphenols from red wine are potent modulators of innate and adaptive immune responsiveness. Proc Nutr Soc. 2010 Aug;69(3):279-85. doi: 10.1017/S0029665110000121. Epub 2010 Jun 4.