Είστε εδώ

OΙ ΚΑΡΔΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Δημητριάδου-Μπρουσκέλη Βάνα
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Αλ. Παπάγου 23α, Αλεξάνδρεια, Ημαθείας, τηλ.: 2333028222 & 6942017405, e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Γενικός Ιατρός Κέρκυρα, Τηλ. 6945600561, mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες περιγράφουν  ότι υπάρχει περιορισμός της συχνότητας της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τη νόσο των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς στα άτομα που καταναλώνουν μέτριες ή κανονικές ποσότητες κόκκινου κρασιού [1].

Σύμφωνα με τις έρευνες in vitro σε εργαστήρια του Dell'Agli M, et al (2004) στη  Faculty of Pharmacy, Department of Pharmacological Sciences, Via Balzaretti, 9-20133 Milan, Italy,  η  μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού  έχει θεωρηθεί ως παράγοντας περιορισμού του κινδύνου στεφανιαίας νόσου [2].

Αυτό το επωφελές αποτέλεσμα αποδίδεται κυρίως στην παρουσία πολυφαινολών (πολυφαινολικών ενώσεων) στο κόκκινο κρασί, όπως οι ανθοκυανίνες, κατεχίνες, προανθοκυανιδίνες, στιλβένια και άλλες φαινολικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού.

Από τα αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών έχει επιβεβαιωθεί ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού στον αγγειακό τόνο . Αυτό το αποτέλεσμα έχει  αποδοθεί σε μηχανισμούς που δρουν άμεσα και σύντομα καθώς και σε μηχανισμούς μακράς διαρκείας.

Η αγγειοχάλάρωση  που επιτυγχάνεται με τη μεσολάβηση  του  νιτρικού οξειδίου ή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), αντιπροσωπεύει τη βραχύχρονη αντίδραση προς τις οινικές πολυφαινόλες, οι οποίες ασκούν το αποτέλεσμά τους, αυξάνοντας την είσοδο εξωκυττάριου ασβεστίου [Ca(2+)] και την κινητοποίηση του ενδοκυττάριου  [Ca(2+)] στα ενδοθηλιακά κύτταρα [2].

Οι πολυφαινολικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού  μπορεί να έχουν και μακράς διαρκείας ιδιότητες, καθώς αυξάνουν την έκφραση του ενζύμου της ενδοθηλιακής συνθάσης του ΝΟ, το οποίο ασκεί προαγωγική δραστηριότητα.

Το ενδοθηλιακό μονοοξείδιο του αζώτου  (NO) είναι ένα βασικό αγγειοπροστατευτικό μόριο [1]. Τα αυξημένα επίπεδα της συνθάσης του μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να ανταγωνίζονται την ανάπτυξη της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και την αθηρωματοσκλήρυνση, μια υπόθεση που υποστηρίζει την άποψη ότι οι το κόκκινο κρασί μπορεί να ασκεί μακράς διαρκείας προστατευτικές καρδιαγγειακές ιδιότητες μέσω των πολυφαινολών του [1].

Επιπρόσθετα οι οινικές πολυφαινόλες ελαττώνουν την έκφραση των μορίων προσκόλλησης (adhesion molecules) και των παραγόντων ανάπτυξης, που συμμετέχουν στη μετανάστευση και τον πολλαπλασιασμό των λείων μυικών ινών των αγγειακών κυττάρων και  αναχαιτίζουν την συσσώρευση των αιμοπεταλίων [1].

Από τις πολυφαινόλες που έχουν ερευνηθεί βρέθηκε ότι το 3,4',5-τριυδρόξυ-τρανσ-στιλμπένιο (τρανς-ρεσβερατρόλη) είναι ο πιο αποτελεσματικός διεγέρτης της έκφρασης της συνθάσης του μονοξειδίου του αζώτου  [eNOS] (και της μεταγραφής της  eNOS), αλλά μόνη της αυτή η χημική ένωση δεν μπορεί να εξηγήσει το συνολικό διεγερτικό αποτέλεσμα του κόκκινου κρασιού.

Αν αδυνατεί κάποιος να πιει έστω μαι μικρή ποσότητα κανονικού κόκκινου κρασιού,  μπορεί να πιει 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως από το Νεμεάτικο βιολογικό, φυσικώς, λιαστό, γλυκό, κόκκινο  Αγιωργίτικο κρασί  Γκελάντο (χωρίς πρόσθετα θειώδη και αφιλτράριστο κατάλληλο και για φυτοφάγους).

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί μπορεί να προσλάβει, τα ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του κόκκινου κρασιού,  καταναλώνοντας τις κάψουλες του συμπλγρώματος διατροφής  Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού από τον βιολογικό αμπελώνα ''Γκέλικος''της  Νεμέας .

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

 Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.

Βιβλιογραφία

1. Leikert JF, Räthel TR, Wohlfart P, Cheynier V, Vollmar AM, Dirsch VM. Red wine polyphenols enhance endothelial nitric oxide synthase expression and subsequent nitric oxide release from endothelial cells. Circulation. 2002 Sep 24;106(13):1614-7.
2. Dell'Agli M, Buscialà A, Bosisio E. Vascular effects of wine polyphenols. Cardiovasc Res. 2004 Sep 1;63(4):593-602.