Είστε εδώ

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Μπασδελης Ανδρεας
Επιχειορηματίας, Αντιπρόσωπος της Nissan και Suzuki Κορινθίας
ΣTRIMENOΠΟΥΛΟΥ ΦΟΙΒΗ
Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Λουτρακίου, Κορινθίας
Τσιλιγκαριδης Ιασων
Ιατρός, Χειρουργός, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας

Η κατανάλωση κάποιου οινοπνευματώδους ποτού θεωρείται ωη κυριότερη αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Στην Ελλάδα είναι μεν πολύ συχνά τα τροχαία ατυχήματα, τόσο με επιβατικά αυτοκίνητα, όσο και με μοτοποδήλατα.

Όμως τα τροχαία ατυχήματα από μεθυσμένους οδηγούς είναι τα πρώτα σε σειρά συχνότητας και βαρύτητας. Τα τροχαία ατυχήματα με οδηγούς που έχοπυν κάνει χρήση αλκοόλης πάνω από τα επιτρεπτά όρια είναι τις περιοσσότερες φορές θανατηφόρα ή τα θύματα υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς, δυσθεράπευτους, που καταλήγουν σε σοβαρές αναπηρίες.

Οι τραυματίες που έπαθαν το ατύχημα υπό την επήρεια οινοπνεύματος συνήθως παθαίνουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, επιπεπλεγμένα κατάγματα, ρίξεις εσωτερικών οργάνων, που απαιτούν πολυήμερη νοσηλεία σε εντατική μονάδα θεραπείας, μακροχρόνια χρονική περίοδο ανάνηψης και πρόκληση ανεπανόρθωτων βλαβών.

Άλλοτε πάλι η αποκατάσταση των τραυματιών μετά από τυροπχαίο απαιτεί μακρόχρονη και δαπανηρή θεραπεία σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης.
Όσο περισσότερο έχει πιεί κανείς, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να πάθει ατύχημα.

Η κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας οινοπνευματώδους ποτού μπορεί να επηρεάσει την κρίση του οδηγού, που τον οδηγεί σε εσφαλμένη εκτίμηση των συνθηκών οδήγησης, της κυκλοφορίας των άλλων οχημάτων.

Οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει οινόπνευμα πάνω από το επιτρεπτό όριο αποκτούν την  ψευδαίσθηση υπερβολικής ικανότητας οδήγησης του οχήματος και ότι είναι άτρωτοι.

Υπό την επήρεια του οινοπνεύματος το άτομο δε μπορεί να εκτιμήσει την αύξηση της ταχύτητας που δημιουργεί στο όχημα του.  Η κατανάλωση οινοπνευματώδους ποτού επηρεάζει το χρόνο αντίδρασης ενός οδηγού, ενώπιον ενός κυκλοφοριακού εμποδίου. Ο μεθυσμένος κάνει ασυλλόγιστες προσπεράσεις, παραβιάζει διπλές γραμμές, το κόκκινο και άλλες οδικές σημάνσεις.

Ο οδηγός που έχει πιεί έχει εξωπραγματική αυτοπεποίθηση που τον οδηγεί στο να κάνει παράτολμες κινήσεις και να αψηφά τον κίνδυνο σύγκρουσης. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι όχι μόνο δυνητικά αυτοκτονική για τον οδηγό, αλλά και φονική για τους ανυποψίαστους οδηγούς που κυκλοφορούν την ίδια ώρα με το μεθυσμένο οδηγό στους δρόμους.

Επιτρεπτά επίπεδα συγκεντρώσεων οινοπνεύματος στο αίμα

Συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα  είναι η ποσότητα του οινοπνεύματος που ανιχνεύεται στο αίμα ή στον εκπνεόμενο αέρα και μετράται σε mg οινοπνεύματος ανά 100ml αίματος ή mg%. Αυτό το ποσοστό επηρεάζεται από την ποσότητα οινοπνευματώδους ποτού που έχει καταναλωθεί, πόσο γρήγορα έχει καταναλωθεί, από την ηλικία, το φύλο, από το αν έχει πιεί με άδειο ή γεμάτο στομάχι και την ψυχολογική κατάσταση του οδηγού.
Όσο περισσότερο είναι αυξημένες οι συγκεντρώσεις του οινοπνεύματος στο αίμα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος..

Η κατασταλτική δράση του οινοπνεύματος

Το οινόπνευμα είναι ισχυρή κατασταλτική ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η λήψης μικρής ποσότητας οινοπνεύματος δρα διεγερτικά στην αρχή, αίρει τις ψυχικές αναστολές, αλλά σύντομα καταστέλλει την ικανότητα για αντίδραση και αν έχει εγκατασταθεί μέθη, επέρχεται καταστολή της λειτουργίας του νευρικού συστήματος.

Υπό την επήρεια του οινοπνεύματος οι πρώτες πνευματικές λειτουργίες που αναστέλλονται είναι εκείνες, που έχουν μαθευτεί με εκπαίδευση και εξάσκηση, όπως το οδήγημα αυτοκινήτου, μοτοποδηλάτου, κλπ. Η λήψη οινοπνευματώδους ποτού επηρεάζει  καίρια η κρίση του οδηγού, την ικανότητα συγκέντρωσης, τη μνήμη και την ομαλή επικοινωνία του ατόμου με τον εαυτό του.

Ενώ στην αρχή τα αντανακλαστικά εκδηλώνονται γρήγορα σύντομα επιβραδύνονται και στην μέθη εξαφανίζονται, ενώ ο οδηγός χάνει την ικανότητα της ισορροπίας και νυστάζει έντονα..

Υπό την επήρεια της αλκοόλης διαταράσσεται η ακοή και η όραση Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις να χάσει ο οδηγός τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να προκαλέσει ατύχημα.

Στα νεαρά άτομα ο κίνδυνος να προκαλέσουν ατύχημα αυξάνει μετά την κατανάλωση ενός ποτού. Τα δύο ποτά διπλασιάζουν τον κίνδυνο, ενώ τα πέντε ποτά δεκαπλασιάζουν τον κίνδυνο. Τα νεαρά άτομα δεν ανέχονται το οινόπνευμα, όπως τα ενήλικα γιαυτό μπαίνουν σε κίνδυνο να πάθουν ατύχημα, έστω και με την κατανάλωση ενός ποτού.

Τα μεθυσμένα νεαρά άτομα προκαλούν τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα

Ευτυχώς από το 1979, που άρχισε διεθνώς ή έντονη προσπάθεια διαφώτισης του κοινού για τους κινδύνους οδήγησης οχήματος υπό την επήρεια του οινοπνεύματος, τα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν αρκετά περιοριστεί, όπως και οι σοβαροί τραυματισμοί έχουν και αυτοί περιοριστεί, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Παρά τούτο το 16% των θανάτων από τροχαίο ατύχημα οφείλονται σε μέθη.
Ο κάθε οδηγός οφείλει να γνωρίζει ότι το οινόπνευμα περιορίζει την ικανότητα όρασης μακρινών αντικειμένων, ενώ περιορίζει τη νυκτερινή όραση κατά  25%

Η χρήση οινοπνεύματος προκαλεί θόλωση της όρασης ή κάνει τον οδηγό να τα βλέπει διπλά και τον καθιστά ανίκανο να καταλάβει το τι συμβαίνει γύρω του
Η χρήση οινοπνεύματος εξαφανίζει την περιφερική όραση του οδηγού [1].

Κώδικας οδικής κυκλοφορίας και κατανάλωση οινοπνεύματος

O K.O.K. προβλέπει τα παρακάτω, σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, φαρμάκων και τοξικών ουσιών:

Απαγορεύεται η οδήγηση κάθε οδικού οχήματος από οδηγό, ο οποίος  κατά την οδήγηση του οχήματος βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων που σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού.

Ο ελεγχόμενος οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 g/l) και άνω, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

Απαγορεύεται η οδήγηση κάθε οδικού οχήματος από οδηγό, ο οποίος κατά την οδήγηση του οχήματος βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων που σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού. Ο ελεγχόμενος οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 g/l) και άνω, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

Διάρκεια δράσης του οινοπνεύματος και οδήγηση οχήματος

Ατύχημα μπορεί να προκληθεί ακόμη και  μετά από παρέλευση ορών από τη χρήση οινοπνεύματος.

Έχει αποδειχτεί ότι τα αποτελέσματα της χρήσης του οινοπνεύματος από έναν οδηγό μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση του.

Ακόμη κι όταν έχει μεταβολιστεί όλο το οινόπνευμα από το οργανισμό υπάρχει η δυνατότητα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Αυτό έχει αποδειχτεί σε πειράματα εικονικής οδήγησης πιλότων αυτοκινήτου, στα οποία βρέθηκε ότι τα δύο τρίτα απ’αυτούς που έλαβαν μέρος στο πείραμα  αδυνατούσαν να εκτελέσουν χειρισμούς ρουτίνας στον εξομοιωτή., παρά το γεγονός ότι είχαν παρέλθει 14 ώρες μετά την κατανάλωση του οινοπνευματώδους ποτού και παρά το γεγονός  ότι είχε αποβληθεί από το σώμα τους όλο το οινόπνευμα [2].

Επείγουσα μεταφορά μεθυσμένων τραυματισμένων οδηγών στο νοσοκομείο

Η αντιμετώπιση των μεθυσμένων τραυματιών από τροχαία είναι δυσχερής.
Αυτός που υπό την επήρεια μέθης πάθει σοβαρό τραυματισμό ενώ οδηγούσε έχει απρόβλεπτη πρόγνωση η πορεία της αποκατάστασης της σωματικής του ακεραιότητας και γενικής υγείας.

Η μεταφορά ενός μεθυσμένο στο νοσοκομείο πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας διακομιδής ασθενών με ειδικό ασθενοφόρο. Οι μεθυσμένοι κινδυνεύουν να πνιγούν από εμέτους κατά τη μεταφορά. Ένας απλός τραυματισμός μπορεί να εξελιχθεί σε θανατηφόρο κάκωση, εξαιτίας τυης κακής μεταφοράς στο νοσοκομεία.

Όσοι κάνουν διακοπές στα νησιά θα πρέπει να θυμούνται ότι η διακομιδή σε νοσοκομείο μετά από τροχαίο είναι δυσχερής επιχείρηση. Γενικά το οδήγημα αυτοκινήτου ή μοτοπδηλάτου πρέπει να γίνεται προσεκτικά σε περιοχές που στερούνται της δυνατότητας προσέγγισης σε μεγάλο νοσοκομείο.

Όταν ένας μεθυσμένος τραυματίας οδηγός μεταφέρεται στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου είναι δύσκολο, αρκετές φορές, για τους γιατρούς που θα τον αντιμετωπίσουν , να διαγνώσουν  ακριβώς τις σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που έχει υποστεί.

Δεν διαθέτουν αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο όλα τα περιφερικά νοσοκομεία της Χώρας μας ή αν υπάρχουν μπορεί να μη λειτουργούν εύρυθμα.

Οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να χορηγήσουν γενική αναισθησία ή άλλα φάρμακα τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις με το οινόπνευμα, που υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος του μεθυσμένου τραυματία.. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή μιας επέμβασης ή την αδυναμία επιτέλεσής της.

Οι μεθυσμένοι με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα και να εισαχθούν στο νοσοκομείο, κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ιατρικής φροντίδας και νοσηλείας έχουν καθυστερημένη επούλωση και ανάνηψη, διότι το αμυντικό σύστημα του οργανισμού τροποποιώντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος [3].

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω είναι επιβεβλημένο κανένας, όταν πρόκειται να οδηγήσει να μην έχει βάλλει ίχνος οινοπνευματώδους ποτού στο στόμα του. Όποioς έχει πιεί, αφήνει άλλους που δεν έχουν πιεί να τον μεταφέρουν στο σπίτι του ή τον προορισμό του.

Πολύτιμο υποκατάστατο του κρασιού.

Είναι γνωστόν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού δρα ευεργετικά στην υγεία, διότι περιέχει τις πολυφαινόλες (ρεσβερατρόλη, κερσετίνη, κλπ).

Γνωρίζουμε ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να μην αρέσει ή να μη το ανέχεται ο οργανισμός κάποιου ενηλίκου ατόμου.  Όμως υπάρχει τρόπος να πάρει κανείς τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου σταφυλιού, αποκλείοντας την κατανάλωση κόκκινου κρασιού και παίρνοντας κάψουλες αποξηραμένης σκόνης των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού, ''Γκέλικος", που κυκλοφορούν ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Βινογκελίν [Vinogkelin].

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος'', που αντιστοιχεί σε 8 -10 ρόγες του σταφυλιού. Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.

Βιβλιογραφία
1. Peragallo J1, Biousse V, Newman NJ. Ocular manifestations of drug and alcohol abuse. Curr Opin Ophthalmol. 2013 Nov;24(6):566-73. doi: 10.1097/ICU.0b013e3283654db2.
2. Modell JG1, Mountz JM. Drinking and flying--the problem of alcohol use by pilots. N Engl J Med. 1990 Aug 16;323(7):455-61.
3. Greiffenstein P1, Mathis KW, Stouwe CV, Molina PE.Alcohol binge before trauma/hemorrhage impairs integrity of host defense mechanisms during recovery. Alcohol Clin Exp Res. 2007 Apr;31(4):704-15.