Είστε εδώ

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΠΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΓΕΜΑΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ©©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
ΣΦΗΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος Αθήνα
ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος Χίοw
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας

Όταν πίνει κανείς κόκκινο ή άσπρο κρασί, μια μικρή ποσότητα του οινοπνεύματος του κρασιού απομακρύνεται από στο σώμα του με την αναπνοή και τη διούρηση.

Από την υπόλοιπη ποσότητα το 85% μεταβολίζεται στο ήπαρ , κυρίως με τη βοήθεια του ενζύμου της αλκοολικής αφυδρογονάσης και σε μικρότερη έκταση από άλλα ένζυμα.

Το υπόλοιπο 15% του οινοπνεύματος που έχει εισαχθεί στον οργανισμό μεταβολίζεται στο στομάχι, τον εγκέφαλο και το πάγκρεας. Στα τοιχώματα του στομάχου υπάρχουν κύτταρα που παράγουν αλκοολική αφυδρογονάση.  Η ποσότητα αυτή του οινοπνεύματος διασπάται προτού εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.

Άρα όσο περισσότερο καθυστερήσει η προώθηση στο έντερο και η εισαγωγή του οινοπνεύματος στην κυκλοφορία του αίματος, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος θα μεταβολιστεί στο στομάχι και τόσο πιο καθυστερημένα θα προκληθούν οι δυσάρεστες παρενέργειες από την υπερβολική χρήση κρασιού. Γιαυτό το λόγο το κρασί πρέπει να πίνεται κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό.

Πίνοντας κάποιος οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό με άδειο στομάχι προκαλείται ταχεία κένωση του στομάχου του.

Το γρήγορο άδειασμα του στομάχου δεν δίδει τη δυνατότητα στην αλκοολική αφυδρογονάση που παράγεται στο βλεννογόνο του τοιχώματος του στομάχου να μεταβολίσει το οινόπνευμα.

Έτσι επιταχύνεται η είσοδος του οινοπνεύματος στην κυκλοφορία του αίματος και σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, πράγμα που εύκολα μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε κατάσταση μέθης, αν έχει καταναλώσει πάνω από ένα ποτήρι κρασί.

Ένας από τους λόγου που οι γυναίκες επηρεάζονται ευκολότερα από τα δυσάρεστα επακόλουθα της κατανάλωσης οινοπνεύματος είναι ότι το τοίχωμα του στομάχου τους περιέχει κατά 50% λιγότερα κύτταρα που παράγουν αλκοολική αφυδρογονάση.

Έτσι, αν άνδρες και γυναίκες καταναλώσουν την ίδια ποσότητα κόκκινου κρασιού ή άλλου αλκοολούχου ποτού αυτή είναι η μία από τις τρεις αιτίες που το οινόπνευμα έχει ισχυρότερη επίδραση στον οργανισμό των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι άλλοι λόγοι που καθίστανται οι γυναίκες πιο ευάλωτες στο οινόπνευμα σε σύγκριση με τους άνδρες είναι ότι οι άνδρες διαθέτουν μεγαλύτερη μυική μάζα, που διαθέτει μεγαλύτερο αγγειακό δίκτυο με πλούσια κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό το γεγονός παρέχει στο οινόπνευμα μεγαλύτερο χώρο εξάπλωσης και κατανομής και επομένως αραίωσης.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι γυναίκες διαθέτουν στο σώμα τους μεγαλύτερη ποσότητα λίπους, το οποίο δεν προσροφά το οινόπνευμα με αποτέλεσμα το οινόπνευμα να παραμένει συγκεντρωμένο στο αίμα.

Βάσει των ανωτέρω γνώσεων επιβάλλεται να έχει φάει κανείς καλά προτού καταναλώσει κόκκινο κρασί.

Παρενέργειες του οινοπνεύματος όταν πιει κανείς με άδειο στομάχι

Οι συνηθέστερες παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν μετά από μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρασιού ή άλλου οινοπνευματώδους ποτού με άδειο το στομάχι είναι η ναυτία και ό έμετος.

Οι παρενέργειες αυτές είναι το φυσικό επακόλουθο της προσπάθειας του οργανισμού να απαλλαχτεί από το οινόπνευμα. Μι άλλη επιπλοκή είμαι η διαταραχή των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση οινοπνεύματος  με άδειο στομάχι προκαλεί έκκριση ινσουλίνης ( η ινσουλίνη ευθύνεται για τη διάσπαση του σακχάρου στο σώμα). Το γεγονός αυτό οδηγεί στην ελάττωση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος. Η κατάσταση αυτή λέγεται υπογλυκαιμία. 

Η αντίθετη κατάσταση λέγεται υπεργλυκαιμία. Η υπογλυκαιμία είναι πιο επικίνδυνη κατάσταση από την υπεργλυκαιμία. Στα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνονται:

Ζάλη, ιδρώτας, κόπωση, ναυτία, έμετος, πονοκέφαλοι, , ασύνδετη ομιλία, διανοητική σύγχιση άσκοπη φλυαρία, κώμα, θάνατος.

Οι περισσότεροι θάνατοι μεθυσμένων οφείλονται σε πνιγμονή από εισρόφηση των εμεσμάτων τους. Γιαυτό όποιος συναντήσει κάποιον μεθυσμένο στο έδαφος οφείλει να τον τοποθετήσει σε πλάγια θέση, μέχρις ότου καταφθάσει ασθενοφόρο να τον παραλάβει και τον μεταφέρει σε νοσοκομείο, για παροχή πρώτων βοηθειών, έλεγχο της παρουσίας υπογλυκαιμίας, συνεχή επιτήρηση, μέχρις ότου συνέλθει.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί μπορεί να ευεργετήσει την υγεία του,  καταναλώνοντας τις κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής  Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού  ''Γκέλικος'' από τον αμπελώνα Γκέλικος, στη Νεμέα, Κορινθίας. Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κτ' επέκταση το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος,

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Grande L, Manterola C, Ros E, Lacima G, Pera C. Effects of red wine on 24-hour esophageal pH and pressures in healthy volunteers. Dig Dis Sci. 1997 Jun;42(6):1189-93.

2. Moss AC, Dyer KR, Albery IP, Allsop S, Kypri K, Erskine J, Mackintosh D.Alcohol pharmacokinetics, decision making and folk wisdom: a reply to Moxnes and Jensen (2009). Drug Alcohol Depend. 2010 Jun 1;109(1-3):1-3; author reply 4-5. doi: 10.1016/j.drugalcdep.2010.01.002.