Είστε εδώ

Κρασί για φυτοφάγους (Vegans’s wine)©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Ως γνωστόν οι φυτοφάγοι (vegans) είναι άτομα που δεν χρησιμοποιούν για τη διατροφή τους ζωικά προϊόντα ή τρόφιμα. Έτσι και το κρασί που καταναλώνουν, το επιλέγουν, ώστε να μην περιέχει  ζωικά προϊόντα ή παράγωγα. Ενώ λοιπόν το κρασί είναι πράγματι ένα φυτικό προϊόν, εν τούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα κρασιά είναι κατάλληλα για τους φυτοφάγους. Επειδή το κρασί  παράγεται από τη ζύμωση του μούστου των σταφυλιών,  θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι το κάθε κρασί θα ήταν κατάλληλο για τους φυτοφάγους (vegans).


Όμως, ακόμη και το πιο ξακουστό κρασί μπορεί να είναι ακατάλληλο για τους φυτοφάγους. Ο λόγος της ακαταλλήλότητάς του είναι ο τρόπος επεξεργασίας των κρασιών μέχρι το τελικό στάδιο της εμφιάλωσής τους.
Το κολλάρισμα των κρασιών είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διαύγαση και σταθεροποίηση του κρασιού και  προετοιμάζει το κρασί προτού καταναλωθεί.


Τα σωματίδια, στα οποία οφείλεται το θόλωμα του κρασιού μπορούν να απομακρυνθούν διηθώντας το κρασί μέσα από γη  διατόμων, ή από πλάκες ή από  φίλτρο μεμβράνης. Ως γνωστόν όμως τα θολώματα του οίνου και τα ιζήματα που κατακάθονται στον πάτο της φιάλης του κρασιού μπορεί να είναι μεν ακίνδυνα, αλλά επηρεάζουν δυσάρεστα αισθητικά τους καταναλωτές.


Η σταθερότητα της διαύγειας του κρασιού εξασφαλίζεται με το κατάλληλο κολλάρισμα που προκαλεί την καθίζηση των συστατικών που μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια, με τη μορφή ιζήματος ή λάσπης.


Η διήθηση και το κολλάρισμα και είναι συμπληρωματικές κατεργασίες του κρασιού. Η σταθερότητα της διαύγειας του κρασιού στο χρόνο επιτυγάνεται αφού πρώτα γίνει το κολλάρισμα και ακολουθήσει η διήθηση.
Το κολλάρισμα ελαττώνει το δείκτη κορεσμού των φίλτρων και αυξάνει την απόδοσή τους. Έτσι ο οινοποιός μπορεί να μειώσει το κόστος της διήθησης ή φιλτραρίσματος.
Με το  κολλάρισμα βελτιώνονται οι οργανοληπτικοί  χαρακτήρες των κρασιών,  διότι απομακρύνει τα συστατικά την πιθανή πικρίλα και στυφάδα τους.


Το κολλάρισμα αποτελεί αποδεκτή και νόμιμη οινολογική πρακτική, καθώς προστατεύει το λευκό και ροζέ κρασί από την οξείδωση, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στις διατροφικές επιλογές των φυτοφάγων.


Για το κολλάρισμα του κρασιού χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες ουσίες ζωική  και μη ζωικής προέλευσης:
Υγρή ζελατίνη (η ζελατίνη είναι μια μορφή κολλαγόνου που προέρχεται από ζωικούς ιστούς), υγρή ζελατίνη μκρού βαθμού υδρόλυσης, ζελατίνη σε σκόνη διαλυτή σε κρύο νερό, ζελατίνη διαλυτή σε κρύο νερό + μπεντονίτης, σκόνη αλβουμίνης αυγού, ζελατίνη διαλυτή σε ζεστό νερό, διαλυτή καζεΐνη, μπεντονίτης+καζεϊνη, μπεντονίτης (σκόνη), μπεντονίτης + ζελατίνη, ιχθυόκολλα, ζελατίνη διαλυτή σε κρύο νερό + μπεντονίτης.

 

Έτσι οι παραγωγοί κρασιού έχουν δύο δυνατότητες, αν θέλουν να παρασκευάσουν κρασί για φυτοφάγους: 1. Να παρασκευάσουν κρασί χωρίς ζωικά προϊόντα, οπόταν ο καταναλωτής μπορεί, πιθανόν να δει κατακάθια στο μπουκάλι με το κρασί που αγόρασε ή
2. Να χρησιμοποιήσουν   μη ζωικά προϊόντα εκχύλισης συνήθως μπεντονίτη, μια μορφή πηλού ή πρωτεΐνη μπιζελιού»,

 

Όμως στο κρασί μπορεί να υπάρχουν και άλλα ζωικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρασιού μπορεί να περιλαμβάνουν το κερί μέλισσας (που χρησιμοποιείται για τη σφράγιση των μπουκαλιών) και τους συσσωματωμένους φελλούς (που χρησιμοποιούν κόλλες με βάση το γάλα).
 

Στην πραγματικότητα οι παραγωγοί κρασιού δεν δίδουν σημασία στις ανάγκες των φυτοφάγων, ο αριθμός των οποίων από έτος σε έτος αυξάνει σημαντικά. Υπενθυμίζεται ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεί κανείς κρασί στην Ελλάδα που θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικέ επιλογές των φυτοφάγων.  Άλλωστε δεν υπάρχουν κανονισμοί στην Ευρωπαική Ένωση και στις ΗΠΑ, οι οποίοι να απαιτούν την αναγραφή στην ετικέτα ποιές  ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί στο οινοποιείο  για το κολλάρισμα του κρασιού.
 

Το ‘’Γκελάντο’’ είναι το μοναδικό βιολογικό , γλυκό, λιαστό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί που είναι με φυσικό τρόπο παρασκευασμένο, όπως παρασκευαζόταν στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν περιέχει πρόσθετα θειώδη και έχει εμφιαλωθεί χωρίς κολλαρισμα και διήθηση.

Το ‘’Γκελάντο’’ είναι ασφαλές κρασί για φυτοφάγους (Wegan’s wine) και έχει εξαιρετικό ιατρικό ενδιαφέρον, διότι είναι πλουσιότατο σε ευεργετικές για την υγεία πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη

.