Είστε εδώ

Γιατί μερικοί μιλούν απαξιωτικά για τα βιολογικά κρασιά και γενικότερα τα βιολογικά προϊόντα;©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα βιολογικά προϊόντα και οι βιολογικοί οίνοι  στην αγορά, η μεγάλη πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού δεν τους έδωσε αμέσως τη δέουσα προσοχή και εκτίμηση. Μερικοί μάλιστα λοιδόρησαν αυτούς που τα πουλούσαν. Άλλοτε πάλι τα βιολογικά προϊόντα έπεσαν σε κακά χέρια πωλητών, οι οποίοι βρήκαν ως επιχείρημα να πωλήσουν τα προϊόντα της συμβατικής γεωργίας, υποστηρίζοντας την άποψη ότι τα βιολογικά είναι ακριβότερα και έχουν κακή εμφάνιση και ποιότητα.

Επίσης τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από ορισμένα άτομα διεθνώς ως μέσα προώθησης των πολιτικών τους φιλοδοξιών. Σύντομα έγινε κατανοητό ότι για να σκεφτεί κανείς οικολογικά και να προστατεύει τον εαυτό του και το περιβάλλον μπορεί να το0 κάνει μέσα από οποιαδήποτε πολιτική παράταξη.

Τα βιολογικά προϊόντα εδραιώθηκαν στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού όταν ειδικοί επιστήμονες απέδειξαν την αξία του και ασφάλειά τους και όταν οι αγρότες άρχισαν να εκπαιδεύονται στο να καλλιεργούν βιολογικά.

Εμπόδια στην εξάπλωση της βιολογικής γεωργίας και αμπελουργίας

Οι βιομηχανοποιημένες αμπελουργικές μονάδες  είχαν και έχουν τεράστιες δυσκολίες στη φυτοπροστασία τους. Είχαν μάθει και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τοξικά φυτοφάρμακα με ψεκασμούς μέσω κατάλληλων ψεκαστικών μηχανημάτων ή αεροψεκασμών.

Οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ενώπιον της εξάπλωσης της βιολογικής γεωργίας αντέδρασαν και αντιδρούν αρνητικά, θα έπρεπε ή πρέπει να προσαρμοστούν στην παραγωγή νέων ατοξικών προϊόντων ή να κλείσουν. Η αλλαγή της νοοτροπίας του καταναλωτικού κοινού και η μεταστροφή του στην αγορά και χρησιμοποίηση βιολογικών προϊόντων δημιουργεί φόβους  οικονομικής καταστροφής.

Αυτός ο φόβος και η αναποφασιστικότητα της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων να αλλάξει και να παράγει φιλικά για το περιβάλλον προϊόντα, τους οδήγησε να χρησιμοποιούν αθέμιτους τρόπους συκοφάντησης των βιολογικών προϊόντων.

. Από την άλλη πλευρά δημιουργήθηκαν υβριδικά φυτά, των οποίων οι σπόροι πρέπει να αγοράζονται κάθε χρονιά, από τις μονοπωλιακές κατασκευάστριες εταιρείες, πράγμα που έχει οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση τους αγρότες των υπό ανάπτυξη χωρών.

Παρά τούτο, η εξάπλωση των γνώσεων της αξίας των βιολογικών προϊόντων μέσω του διαδικτύου έπεισε τους πάντες για την ανάγκη της αντικατάστασης της συμβατικής γεωργίας με τη βιολογική. Οι αγρότες είδαν ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο στον τόπο της καθημερινής τους εργασίας, όπου είναι αναγκασμένοι να έρχονται σε επαφή ή να εισπνέουν τοξικά φυτοφάρμακα.

Η νοσηρότητα των αγροτών έχει αυξηθεί σημαντικά και λίγοι αγρότες φτάνουν πια σε βαθύ γήρας, διεθνώς.

Οι αγρότες αποδεκατίζονται από την εξάπλωση των νευροεκφυλιστικών νόσων και ων διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οι πολίτες σήμερα ενημερώνονται καθημερινά από το διαδίκτυο και συνειδητοποιούν  ότι είναι απαράδεκτο πλέον να πίνει κανείς κρασί με κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Είναι γνωστό πια ότι τα συμβατικά κρασιά μπορεί να περιέχουν από μικρές μέχρι μεγάλες ποσότητες καταλοίπων φυτοφαρμάκων. Αν όμως μια ουσία είναι τοξική δεν χρειάζεται να μπαίνει στο ανθρώπινο σώμα, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.

Με τη συμβατική γεωργία και αμπελουργία έχουν μολυνθεί όλα τα υπόγεια ύδατα και τα νερά των ποταμών και των λιμών. Το αγαθό της κατανάλωσης καθαρού και υγιούς νερού έχει εξαφανιστεί από πολλές περιοχές του πλανήτη μας. Το δώρο του καθαρού τρεχούμενου νερού σπανίως υπάρχει σε μερικές απομακρυσμένες περιοχές.

Οι κάτοικοι ακόμη και των χωριών πίνουν εμφιαλωμένα νερά σε πλαστικές φιάλες, ενώ στα δίκτυα ύδρευσης ρέει χλωριωμένο νερό, το οποίο είναι μεν ασφαλές, όσον αφορά την πρόκληση μολυσματικών νόσων, αλλά είναι πολλές φορές τοξικό, διότι το χλώριο επηρεάζει πολλές βιοχημικές διεργασίες του ανθρωπίνου σώματος με αποτέλεσμα τη χρόνια τοξίκωση του οργανισμού.

Τα; Πηγάδια και οι αγροτικές γεωτρήσεις προσφέρουν νερό που περιέχει τοξικά φυτοφάρμακα, κατάλοιπα συμβατικών λιπασμάτων και άλλων επιβλαβών χημικών ουσιών.

Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να δίδουν προτεραιότητα στην ποιότητα της ζωής τους και επιθυμούν πρώτα απ’όλα να αναπνέουν καθαρό αέρα και να πίνουν καθαρό νερό.

Η εισαγωγή των βιολογικών προϊόντων συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και μας προστατεύει από την πρόωρη εμφάνιση νόσων ή τη δημιουργία ανθρωπογενών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων που ελαττώνουν το προσδόκιμο χρόνο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα βιολογικά προϊόντα, περιλαμβανομένων και των κρασιών, αρχικά ήσαν ακριβότερα από τα συμβατικά.

Σήμερα το κόστος των βιολογικών κρασιών, όσον αφορά την κατασκευή τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος των βιολογικών. Επίσης επειδή η παραγωγή των βιολογικών σταφυλιών είναι μικρότερη από αυτή των συμβατικών.

Η τελική τιμή των βιολογικών κρασιών είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την τιμή των συμβατικών κρασιών. Όμως το κέρδος των καταναλωτών είναι τεράστιο για την υγεία του, διότι καταναλώνοντας βιολογικό κρασί, όπως π.χ. βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Γκέλικος, τα οφέλη για την υγεία του είναι αναρίθμητα, εφόσον βεβαίως δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων κρασιού.
.
Η κατανάλωση μικρών συχνών ποσοτήτων βιολογικού κόκκινου κρασιού διεθνώς έχει προκαλέσει επανάσταση στην αγορά, Το καταναλωτικό κοινό είναι πολύ απαιτητικό πλέον και θα γίνει ακόμη περισσότερο απαιτητικό, ζητώντας τρόφιμα εγγυημένης ποιότητας και καθαρότητας.

Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι τα πιστοποιημένα από εξειδικευμένους οργανισμούς κρασιά είναι τα ασφαλέστερα. Το βιολογικό κρασί δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν κάθε μορφής ζωή στον πλανήτη μας. Όπου υπάρχει αγάπη εκεί ανθίζει και η ελπίδα ζωής.