Είστε εδώ

Mακροζωία με τη μικρή, συχνή κατανάλωση βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού Γκελάντο©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Πολλοί  δίδουν μεγάλη προσοχή στο τι τρώνε και τι πίνουν, χωρίς τελικά, πάντοτε να πετυχαίνουν τη διατήρηση της υγείας τους, να αρρωσταίνουν συχνά και να μη κατορθώνουν να μακροημερεύσουν. Ίσως θα πρέπει να ενημερωθούν για τις ευεργετικές δράσεις του κόκκινου κρασιού και ιδίως του βιολογικού κόκκινου λιαστού γλυκού κρασιού στη διατήρηση της υγείας  και  επίτευξης της μακροημέρευσης.

Τα οφέλη από τη μικρή συχνή κατανάλωση βιολογικού κόκκινου γλυκού λιαστού κρασιού έχουν αποκαλυφθεί με πειραματικές και κλινικές έρευνες των τελευταίων ετών. Βεβαίως ο κάθε άνθρωπος επιδεικνύει διαφορετικό μεταβολισμό του οινοπνεύματος με τη χρήση, όχι μόνο του κόκκινου κρασιού, αλλά και με οποιουδήποτε άλλο οινοπνευματώδες ποτό.

Ο κάθε υγιής άνθρωπος, που τον έχει ενημερώσει ο γιατρός του, ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη κατανάλωσης κόκκινου κρασιού, γιαυτόν (π.χ. λήψη διαφόρων φαρμάκων, δυσανεξία, αλλεργία, κλπ) μπορεί να αξιοποιήσει τις ευεργετικές ιδιότητες του βιολογικού κόκκινου γλυκού λιαστού κρασιού που αποδίδονται συνοπτικά στις παρακάτω ιδιότητές του.

Η προβιοτική δράση του κόκκινου κρασιού
H συχνή, καθημερινή κατανάλωση βιολογικού κόκκινου κρασιού αυξάνει τα επίπεδα των προβιοτικών του εντέρου. Τα προβιοτικά ελαττώνουν τη χοληστερίνη, αναστέλλουν τους καρκίνους, ενισχύουν την ανοσία και προστατεύουν τον οργανισμό  από πολυάριθμες άλλες συστηματικές παθολογικές καταστάσεις [1].

Η καθημερινή πρόσληψη πολυφαινολών, που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί επί ένα μήνα αυξάνει σημαντικά των αριθμό των βακτηριδίων της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, όπως οι ομάδες Enterococcus, Prevotella, Bacteroides, Bifidobacterium, Bacteroides uniformis, Eggerthella lenta και Blautia coccoides-Eubacterium rectale.

Εκ παράλληλου παρατηρείται σημαντική ελάττωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης, τριγλυκεριδίων, ολικής χοληστερόλης, χοληστερόλης HDL και της C-αντιδρώσης πρωτεΐνης. Οι αλλαγές στη χοληστερόλη συνδέονται με τις αλλαγές του αριθμού των bifidobacteria . Αυτή η σημαντική εκλεκτική τροποποίηση της εντερικής χλωρίδας του εντέρου με την καθημερινή κατανάλωση μικρών ποσοτήτων βιολογικού κόκκινου γλυκού λιαστού κρασιού  επιδεικνύει πιθανά προβιοτικά οφέλη, που αποδίδονται στις πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού [1].

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του κόκκινου κρασιού
Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του βιολογικού κόκκινου γλυκού λιαστού κρασιού οφείλεται στην πληθώρα των πολυφαινολών του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η η ρεσβερατρόλη, προανθοκυανιδίνη κλπ.

Το εξωτικό αντιοξειδωτικό φρούτο  Açaí έχει μικρότερη αντιοξειδωτική αξία από το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί  Γκέλικος


Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινολική φυτοαλεξίνη, που υπάρχει σε αφθονία στις φλούδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού, αλλά τελικά και στο κόκκινο κρασί. Διαθέτει οιστρογονικές, αντιαιμοπεταλιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ασκεί μια σειρά επωφελών δράσεων  (χημειοπροστατευτικές, καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές, κ.α.).

Πρόσφατες επιστημονικές αναφορές αναφέρουν ότι η ρεσβερατρόλη είναι μια αντιγηραντική χημική ένωση.

Φαίνεται ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προκαλέσει την έκφραση διαφόρων γονιδίων μακροβιότητας, όπως τα Sirt1, Sirt3, Sirt4, FoxO1, Foxo3a, PBEF και προλαβαίνει τη γήρανση που σχετίζεται με την έκπτωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, περιλαμβανομένου του επιπέδου της χοληστερόλης και της φλεγμονώδους ανταπόκρισης [2].

Οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού είναι νευροπροστατευτικοί παράγοντες μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης τους (καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, ανακόπτουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και επηρεάζουν την παραγωγή του υποξειδίου του αζώτου ή νιτρικού οξειδίου (NO) [3].

Τα ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα της μικρής έως μέτριας κατανάλωσης βιολογικού κόκκινου γλυκού λιαστού Αγιωργίτικου κρασιού
Ενώ η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος είναι απόλυτα γνωστή για την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που τη συνοδεύει και αύξηση των εργατικών και τροχαίων ατυχημάτων, εν τούτοις, όπως έχουν δείξει επιδημιολογικές μελέτες ή μικρή κατανάλωση οινοπνεύματος περιορίζει τη συνολική θνησιμότητα, ιδίως από τις νόσους των στεφανιαίων.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι άνθρωποι έχουν αποδώσει ποικίλα ευεργετικά αποτελέσματα στη μέτρια κατανάλωση προϊόντων ζύμωσης, όπως το κρασί και η μπύρα, χωρίς βεβαίως επιστημονική απόδειξη.

Κάθε αλκοολούχο ποτό (κρασί, κόκκινο κρασί, μπύρα σκληρά ποτά) ασκεί διαφορετικού βαθμού ευεργετικό αποτέλεσμα στον περιορισμό των νόσων του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος και του καρκίνου, εφόσον λαμβάνεται σε μικρή δόση και όχι καθημερινά.

Το βιολογικό σταφύλι Αγιωργίτικο Νεμέας, από το οποίο παρασκευυάζεται ο πλήρους σώματος βιολογικός οίνος Αγιωργίτικο Γκέλικος

Επίσης ερευνάται αν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα των οινοπνευματωδών ποτών οφείλονται στο το οινόπνευμα ή στο μη αλκοολούχο περιεχόμενο τους (πολυφαινόλες).

Οι επιδημιολογικές και οι κλινικές μελέτες έχουν τονίσει ότι η μικρή  κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με την ελάττωση της συχνότητας της

Οι Μύρτυλλοι είναι καρποί υψηλής αντιοξειδωτικής αξίας, αλλά μικρότερης από το βιολογικό κόκκινο κρασί Γκέλικος Αγιωργίτικο

καρδιαγγειακής νόσου, της υπέρτασης, διαβήτη τύπου2 και ορισμένων τύπων καρκίνου (παχέος εντέρου, ωοθηκών, προστάτη).

Η μέτρια κατανάλωση μπύρας ασκεί και αυτή τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά σε μικρότερο βαθμό, πιθανόν λόγω της μικρότερης περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες. Αυτά τα επωφελή αποτελέσματα της μικρής  κατανάλωσης κόκκινου κρασιού έχουν αποδοθεί στην αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα του μη αλκοολικού περιεχομένου του, στις αλλαγές του λιπιδικού προφιλ και τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά του [5].

Έχει υπολογιστεί ότι το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το χυμό σταφυλιού και από το φρούτο  Açaí. Το βιολογικό  γλυκό λιαστό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Γκελάντο πλήρους σώματος διαθέτει περισσότερα αντιοξειδωτικά ακόμη και από το ρόδι. Το πλήρους σώματος βιολογικό κόκκινο γλυκό λιαστό Αγιωργίτικο κρασί  Γκελάντο είναι το κρασί που παρασκευάζεται αφήνοντας τις φλούδες και τους σπόρους των ρογών του Αγιωργίτικου σταφυλιού επί τρείς έως πέντε συνεχόμενες ημέρες μαζί με το μούστο των σταφυλιών.


Η αντιοξειδωτική δράση μιας τροφής ή ποτού μετράται σε μονάδες με τη μέθοδο  ORAC [Oxygen Radical Absorbance Capacity]. Κάθε τρόφιμο διαθέτει τη δική του δυνατότητα να απορροφά ελεύθερες ρίζες οξυγόνου σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Οι βαθμολογία  ORAC ποικίλλει από τους 50 βαθμούς για το καρώτο μέχρι τους  5.200 βαθμούς για ένα κουταλάκι του τσαγιού κανέλλας. 


Αντιοξειδωτικές συγκρίσεις του κόκκινου κρασιού με άλλες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές

• Θραύσματα ημίγλυκης σοκολάτας – 9.000 (κύπελλο των 50ml)
• Κόκκινο κρασί πλήρους σώματος -7,700 (μεγάλο ποτήρι κρασιού των 175 ml)
• Βιολογικό κόκκινο γλυκό λιαστό Αγιωργίτικο Γκελάντο . Τα βιολογικά κόκκινα κρασιά είναι πλουσιότερα σε πολυφαινόλες από τα συμβατικά κόκκινα κρασιά, κατά 30%
• Μύρτυλλοι– 6,500 (1 κύπελο)
• Χυμός ροδιού – 5,500 (175 ml)
• Κανέλα – 5,200 (κουταλάκι του γλυκού)
• Χυμός Açaí  – 3,030 ((κύπελλο των 50ml)
• Σάλτσα βραστής ντομάτας  – 1,350 (1κύπελλο)

Η κατάλληλη δοσολογία του βιολογικού κόκκινου κρασιού

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του κόκκινου κρασιού αχρηστεύονται, όταν η κατανάλωσή του ξεπερνάει τη μέτρια ποσότητα, εξαιτίας των αρνητικών για την υγεία αποτελεσμάτων της μεγάλης ποσότητας οινοπνεύματος.

Σύμφωνα με τις κλινικές έρευνες που έχουν γίνει εδώ και χρόνια, εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη και σύμφωνα με τις Αμερικανικές οδηγίες Διαίτης Dietary Guidelines for Americans (2010)
Ως μέτρια κατανάλωση κρασιού ορίζεται:
2 ποτήρια του κρασιού  για τους άνδρες (175ml x 2) ημερησίως
• 1 ποτήρι του κρασιού για τις γυναίκες (175ml) ημερησίως)

Οι ποσότητες βιολογικού κόκκινου γλυκού φυσικώς λιαστού Αγιωργίτικου Γκελάντο που πρέπει να πίνει κανείς έχουν θερμίδες που θα πρέπει να συνυπολογίζονται με το σύνολο των καταναλισκομένων ημερησίως θερμίδων, από κάποιον ενήλικα. Σινιστάται η καθημερινή κατανάλωση μόνον 2 κουταλιών της σούπας Γκελάντο, προκειμένου να επωφεληθεί κανείς των ευεργετικών συστατικών του.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν συνιστάται η λήψη οινοπνεύματος μπορεί κανείς να παίρνει καθημερινά 3 κάψουλες Βινογκελιν. Κάθε κάψουλα Βινογκελιν περιέχει σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικού σταφυλιού από το βιολογικό αμπελώνα της Νεμέας Γκέλικος. Χρησιμοποιώντας κανείς το συμπλήρωμα διατροφής Βινογκελιν προσλαμβάνει όλα τα πολύτιμα συστατικά του κόκκινου σταφτλιού και κόκκινου κρασιού, χωρίς να καταναλώνει οινόπνευμα.


Βιβλιογραφία
1. Queipo-Ortuño MI1, Boto-Ordóñez M, Murri M, Gomez-Zumaquero JM, Clemente-Postigo M, Estruch R, Cardona Diaz F, Andrés-Lacueva C, Tinahones FJ. Influence of red wine polyphenols and ethanol on the gut microbiota ecology and biochemical biomarkers. .  Am J Clin Nutr. 2012 Jun;95(6):1323-34.
2. Das DK1, Mukherjee S, Ray D. Erratum to: resveratrol and red wine, healthy heart and longevity. Heart Fail Rev. 2011 Jul;16(4):425-35.
3. Abdelkader Basli, Stéphanie Soulet, Nassima Chaher, Jean-Michel Mérillon, Mohamed Chibane, Jean-Pierre Monti, Tristan Richard.
Wiine Polyphenols: Potential Agents in Neuroprotection. Oxid Med Cell Longev. 2012; 2012: 805762.
4. Michelle Micallef, Louise Lexis, Paul Lewandowski. Red wine consumption increases antioxidant status and decreases oxidative stress in the circulation of both young and old humans.Nutr J. 2007; 6: 27

.