Είστε εδώ

Μετάγγιση κρασιού©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Γκέλης Δ. Νικόλαος [Δρ}, Κόρινθος
Ψυχολόγος, Κόρινθος .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Μετάγγιση κρασιού είναι η προσεκτική ροή του κρασιού από μπουκάλι σε μία κανάτα γυάλινη ή κρυστάλλινη. Η προσεκτική μετάγγιση επιτρέπει τη συγκράτηση του ιζήματος , το οποίο έτσι δεν εξέρχεται στο

 
 

ποτήρι.

Ποια κρασιά συνιστάται να μεταγγίζονται;

Η μετάγγιση του κρασιού μπορεί να γίνει στα κόκκινα κρασιά οποιασδήποτε ηλικίας. Τα μεταγγισμένα σε κανάτα νέα σε ηλικία κρασιά εκπέμπουν την ευωδία των αρωμάτων τους και γίνονται αισθητά στο φάρυγγα, ως μαλακά κρασιά. Αν έχετε την τύχη να πιείτε ένα βιολογικό φρέσκο ή ενός και δύο ετ

Τα παλαιωμένα κόκκινα κρασιά, όπως αυτά  του αμπελώνα Γκέλικος, όπως το Ruby-Red (2003, 2004) μπορεί να έχουν ή να μην έχουν ίζημα και πρέπει και αυτά να μεταγγίζονται προσεκτικά.
Συνεπώς συνιστάται μετάγγιση σε κανάτα του κόκκινου κρασιού είτε αυτά είναι πρόσφατα, είτε είναι παλιά

Γιατί γίνεται η μετάγγιση μιας φιάλης κρασιού;

Το ίζημα που παρατηρείται συσσωρευμένο στον πυθμένα ενός μπουκαλιού είναι ακίνδυνο και αβλαβές. Όμως το ίζημα για τους αδαείς και άπειρους περί τυην οινογνωσία , βρεθεί στο ποτήρι τους μπορεί να δημιουργήσει άδικες αρνητικές σκέψεις για το προσφερόμενο κρασί και γιαυτόν που το προσφέρει.

Η μετάγγιση του κρασιού σε κατάλληλη κανάτα επιτρέπει στο κρασί να οξυγονωθεί, δηλαδή να προσλάβει οξυγόνο από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Αυτή η πρόσληψη αναζωογονεί το κρασί και το κάνει να βγάλει όλα τα συναρπαστικά του αρώματα και να το μαλακώσει., χαρίζοντάς του νέα γευστικά προσόντα.

Η εκτεταμένη οξιγόνωση ένός φρέσκου κρασιού του κινητοποιεί τα αρώματα και τα κάνει φανερά. Επιπλέον με την οξυγόνωση του μεταγγισμένου στην κανάτα κρασιού μαλακώνουν οι τανίνες του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση του βιολογικού Γκέλικος Αγιωργίτικο υπεραφθονούν.

Αυτό έχει ως επακόλουθο την ομογενοποίηση, των γλυκών, όξινων και στυφών στοιχείων του κρασιού.

Η μετάγγιση ενός παλιού κρασιού αφαιρεί το ίζημα, που παρατηρείται σε κάθε παλαιωμένο κρασί και επιτρέπει την αναζωογόνησή του, καθώς του αφαιρεί τη μυρωδιά του παλιού κλεισμένου για χρόνια στο μπουκάλι, κρασιού και το κάνει να εκδηλώσει, όλα τα κρυμμένα αρώματά του.

Τα παραπάνω ισχύουν, εφόσον ένα κρασί έχει κατασκευαστεί από ποιοτικά βιολογικά σταφύλια και συνθήκες απόλυτης καθαρότητας και σε πιστοποιημένο βιολογικό οινοποιείο.

Προκειμένου λοιπόν να απολαύσετε το εξαιρετικής ποιότητος βιολογικό κόκκινο Γκέλικος Αγιωργίτικο  μεταγγίστε το στην αγαπημένη σας κανάτα.

Ποιες κανάτες είναι κατάλληλες για μετάγγιση κρασιού;

Κατάλληλες κανάτες για τη μετάγγιση του κρασιού είναι όσες διαθέτουν μακρύ λαιμό και ευρύ πυθμένα (πάτος). Οι κανάτες μετάγγισης κρασιού είναι χρησιμότατες, όταν κανείς θέλει να απολαύσει σε αφθονία τα αρώματα του κρασιού.

Τα αρώματα του κρασιού βγαίνουν στο μεταγγισμένο κρασί στην κανάτα, καθώς το κρασί έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα. Οι κανάτες με μακρύ λαιμό , που καταλήγει σε φαρδύ πάτο, παρέχουν μεγαλύτερη επιφάνεια έκθεσης του κρασιού στον ατμοσφαιρικό αέρα. Στις εικόνες που παραθέτουμε παρατηρεί κανείς τη μεγάλη ποικιλία κανατών μετάγγισης κόκκινου κρασιού.

Διαλέξτε την καταλληλότερη και εντυπωσιακότερη κανάτα μετάγγισης και αερισμού του κρασιού.

Ας μη ξεχνάμε ότι το να πίνει κανείς κρασί παρέα με συγγενείς, φίλους και πρόσωπα αμοιβαίας εκτίμησης και συμπάθειας είναι μια τελετουργία ανταλλαγής ευγενών συναισθημάτων, που μας κάνουν να νοιώθουμε καλά.

H συναισθηματική ανταλλαγή των προπόσεων και ευχών κατά την επικοινωνία μέσω των κραδασμών των ποτηριών είναι σπονδή στη φιλία και την αλληλοεκτίμηση και αυτό ισχύει από την αρχαιότητα και προϋποθέτει και τη χρησιμοποίηση κατάλληλων σκευών..

Τι προσέχουμε κατά την αφαίρεση του φελλού;

Καλόν είναι το άνοιγμα του μπουκαλιού να γίνεται ενώπιον αυτών που θα πιούν το κρασί. Πρώτα αφαιρείται το καψούλι του μπουκαλιού που καλύπτει το στόμιο του μπουκαλιού. Στο τελετουργικό της μετάγγισης του κρασιού περιλαμβάνεται και η αφαίρεση του φελλού.

Ο φελλός πρέπει να αφαιρείτε με κάποιο πρωτότυπης κατασκευής και φινέτσας τιρμπουσόν ή εκπώμαστρον ή αποφελλοτήρας[tire-bouchon].

Προσεκτικά τραβάτε το φελλό από το μππουκάλι με κινήσεις που αποτρέπουν τη θραύση του φελλού. Στα παλιά κρασιά ο φελλός θρυμματίζεται εύκολα. Δίδεται λοιπόν προσοχή  να μη πέσουν θραύσματα του φελλού στο τραπέζι. Αν όμως συμβεί αυτό το μικροατύχημα θα εξηγήσετε στους προσκεκλημένους σας ότι ο φελλός θραύτηκε λόγω παλαιότητας του κρασιού. Αν μείνουν θραύσματα του φελού μέσα στο κρασί , δίδετε προσοχή να μη μεταγγιστούν και αυτά μέσα στην κανάτα του κρασιού.


Μετάγγιση ενός φρέσκου ή νεαρού κρασιού

Στην περίπτωση που έχετε στη διάθεσή σας ένα πρόσφατης εσοδείας αφιλτράριστο κρασί η κάποιο νεαρό κρασί που επιθυμείτε να το μεταγγίσετε πρέπει να ακολουθηθεί η ακόλουθη διαδικασία.

Εφόσον οι συνδαιτυμόνες σας έχουν φθάσει περίπου την ώρα του γεύματος ή του δείπνου το κρασί θα ει να έχει μεταγγιστεί στην καράφα τουλάχιστον μία-δύο ώρες προτού σερβιριστεί.

Εξηγήστε στους  φίλους σας ότι έχετε ήδη κάνει τη μετάγγιση. Αν οι φίλοι σας έχουν έλθει για το συμπόσιο ή το γεύμα ή το δείπνο μία-δύο ώρες πριν , τότε επιτελέστε τελετουργικά τη μετάγγιση ενώπιόν τους και σερβίρετε το κρασί μετά από δύο ώρες με το σερβίρισμα των φαγητών.

Στο μεταγγισμένο σε καράφα κρασί δεν βάζουμε πώμα. Φροντίζουμε η καράφα να έχει κατά το δυνατόν ευρύ στόμιο.

Γίνεται κατανοητό ότι είναι δύσκολο να απολαύσει κανείς σε όλο του το μεγαλείο ένα βιολογικό κόκκινο Γκέλικος, αν το πιεί μόλις το ανοίξει. Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς μόλις καθίσει στο τραπέζι του εστιατορίου είναι να παραγγείλει το κρασί, να κάνει την τελετουργία της μετάγγισης, να παραγγείλει τα εδέσματα που θέλει να φάει και μέχρις ότου σερβιριστούν τα φαγητά να έχει δώσει τουλάχιστον μισή ώρα χρόνου στο μεταγγισμένο κρασί του, να οξυγονωθεί.

Ένα μπουκάλι κρασί, προτού μεταγγιστεί πρέπει να έχει μείνει όρθιο τουλάχιστον επί μία ώρα ή όσα μπουκάλια πρόκειται να ανοιχτούν την επομένη να έχουν τοποθετηθεί όρθια από την προηγουμένη ημέρα, διότι αν υπάρχει ίζημα στο κρασί, αυτό καθιζάνει. Αυτό ισχύει και για τα παλαιά κρασιά.

Μετάγγιση παλαιωμένου κρασιού

Το παλιό κρασί μεταγγίζεται, αφού έχει μείνει όρθιο το μπουκάλι του 24 ώρες πριν, Συνήθως ο φελλός του παλιού κρασιού θρυμματίζεται εύκολα. Γιαυτό τον αφαιρείτε ευλαβικά.

Ανάβετε ένα κερί, το οποίο το τοποθετείτε στο τραπέζι, ενώ εσείς κάνετε τη διαδικασία της μετάγγισης όρθιοι. Κατά την αφαίρεση του φελλού δίδετε προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η μετακίνηση του περιεχομένου του μπουκαλιού και το ίζημα να παραμένει συγκεντρωμένο.

Το άδειασμα του μπουκαλιού στην καράφα γίνεται όσο αργά γίνεται, φροντίζοντας ώστε ο λαιμός του μπουκαλιού  να βρίσκεται ανάμεσα στη φλόγα του κεριού και των  ματιών μας. Το φως που βγάζει η φλόγα του κεριού βοηθάει στο να ελέγχεται η παρουσία του ιζήματος, ώστε να προληφθεί  η έξοδός του προς την καράφα.

Η ροή του κρασιού γίνεται αργά μεν, αλλά αδιάκοπα. Καθώς αδειάζει το μπουκάλι και γίνει ορατό, από το φως της φλόγας,  το ίζημα στο λαιμό του μπουκαλιού διακόπτετε η διαδικασία της μετάγγισης.
Το κρασί αφήνετε ήρεμο στην καράφα για μισή ώρα, ώστε να απομακρυνθεί η μυρωδιά της κλεισούρας του και να οξυγονωθεί και είναι έτοιμο προς κατανάλωση αμέσως.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι καράφες λεκιάζουν εύκολα με το κόκκινο κρασί και απαιτούν ειδικές συνθήκες πλησίματος στο πλυντήριο. Ένας απλός και είκολος τροπος καθαριμού και λαμποκοπήματος μια καράφας είναι να την γεμίσει κανείς με διάλυμα ξυδιού (50% ξύδι και 50% νερό) και να την ξεπλύνει μετά από 3 ώρες.