Είστε εδώ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ;

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας

Ο όρος διαταραχές της όσφρησης σημαίνει ότι κάποιο άτομο μπορεί να έχει χάσει την ικανότητά του να αναγνωρίζει οσμές ή τις αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Υποσμία λέγεται η περιορισμένη ικανότητα αναγνώρισης γνωστών οσμών.

Ο άνθρωπος δεν αναγνωρίζει οσμές με τις οποίες δεν έχει έλθει τουλάχιστον μια φορά σε επαφή. Άλλα άτομα συνειδητοποιούν ότι, όταν μυρίσουν τη μυρωδιά που προέρχεται από γνωστή τους πηγή, αντιλαμβάνονται διαφορετικά την οσμή ή παραποιημένη ή την αισθάνονται ότι προέρχεται από κάτι σάπιο.

Τέλος μερικά άτομα έχουν πλήρη ανοσμία, δηλαδή δεν αναγνωρίζουν καμία οσμή.

Η οσφρητική δυσλειτουργία μπορεί να οριστεί ως τύπου αγωγιμότητας (έχει καταστραφεί η νευρική οδός της όσφρησης και έτσι τα οσμηγόνα ερεθίσματα αδυνατούν να φτάσουν στον εγκέφαλο), νευραισθητήρια (δεν λειτουργεί αποτελεσματικά η νευρική οσφρητική οδός) και κεντρική (έχει υποστεί νευροεκφυλιστική βλάβη ο εγκέφαλος).

Η δυσλειτουργία της όσφρησης  είναι σημαντικό κλινικό πρόβλημα που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής και αποκλείει τους πάσχοντες από το να γίνουν γευσιγνώστες, διότι η οσφρητική δυσλειτουργία συνοδεύεται και από διαταραχές της όσφρησης.

Βιβλιογραφία
.Patel RM, Pinto JM. Olfaction: anatomy, physiology, and diseaseClin Anat. 2014 Jan;27(1):54-60. doi: 10.1002/ca.22338. Epub 2013 Nov 22.