Είστε εδώ

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

 • Μιλτος Λειβαδιτης

  Νευρολόγος-Ψυχίατρος Ομότιμος Καθηγητής ΚοινωνικήςΨυχιατρικής

  Ο Μίλτος Λειβαδίτης είναι ομότιμος Καθηγητής της Κοινωνικής Ψυχιατρικής. Δίδαξε στην Ιατρική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Γεννήθηκε στον Πειραιά  και λόγω της καταγωγής της μητέρας του από τη Σαντορίνη είχε το προνόμιο να περνάει τα καλοκαίρια του στην Οία, που φημίζεται για τα αμπελοτόπια της, παρακολουθώντας όλες τις διαδικασίες  καλλιέργειας των σταφυλιών και της παραγωγή των περίφημων κρασιών της Σαντορίνης, στ’ αμπέλια στ' αμπέλια και στις κάναβες της οικογένειας του.

  Εκεί έμαθε τις λέξεις: αθίρι, μαντιλαριά, αϊδάνι, βουδόματο, ασύρτικό, που ως ενήλικος πια συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για τις παραδοσιακές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται εδώ και αιώνες σε όλη τη Σαντορίνη.

  Κρασί πρωτογεύτηκε στην πρώτη του αγία μετάληψη ως παιδί, αλλά και ως έφηβος συνειδητοποίησε τη σημασία της αμπελοκαλλιέργειας, τη διαδικασία της  παραγωγής των σταφυλιών  και οίνων, το τι σημαίνει καλό κρασί, βιολογικό κρασί και επικίνδυνο για την υγεία κρασί.

  Αργότερα ως φοιτητής και στη συνέχεια ως γιατρός νευρολόγος-ψυχίατρος,  γνώστης της Φαρμακολογίας,  της Βιοχημείας και της Ψυχιατρικής κατανόησε τις ευεργετικές, αλλά και τις δυσάρεστες επιδράσεις στην υγεία από την κατανάλωση οινοπνευματωδών. Ως γιατρός γνωρίζει ότι από την εποχή του Ιπποκράτη χρησιμοποιούσαν τους ιατρικούς οίνους.

  Το κρασί παραδοσιακά, και όχι μόνο στην Ελλάδα, υπήρξε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων και ως τέτοιο έτυχε της εκτίμησης και του Μίλτου Λειβαδίτη, ο οποίος μέσα από τις παιδικές και εφηβικές εμπειρίες, αλλά και ως ψυχίατρος,  ο οποίος αντιμετώπισε ασθενείς εξαρτημένους από το αλκοόλ έχει έχει σημαντική γνώση και εμπειρία του τι σημαίνει κρασί και τι μπορεί να συμβεί από την κατάχρηση του και τις  δυσάρεστες  επιπτώσεις που έχει η υπερκατανάλωση και η κατάχρηση των οινοπνευματωδών. Επίσης γνωρίζει γνωρίζει πολύ καλά πως μπορεί να προληφθεί, να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί ο αλκοολισμός. Έχει διδάξει  τα περί  αλκοολισμού σε πολλές εκατοντάδες σπουδαστών και έχει  διαχειριστεί κλινικά πολλές δεκάδες περιστατικών αλκοολισμού.


  Δίδαξε  και διδάσκει αυτά που περιγράφουν οι επιδημιολογικές μελέτες, δηλαδή ότι η υπερβολική έως μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών περιλαμβανομένου και του κρασιού αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίων και εργασιακών ατυχημάτων, την εκδήλωση ορισμένων καρκίνων.

  Το οινόπνευμα αυτό το ίδιο δεν είναι καρκινογόνος ουσία. Καρκινογόνος ουσία είναι το προϊόν του μεταβολισμού του οινοπνεύματος, η ακεταλδεϋδη, που δρα μόνον όταν γίνεται κατάχρηση οινοπνευματωδών.

  Από την άλλη πλευρά η καθημερινή κατανάλωση δύο  ποτηριών  από τους ενήλικους άνδρες και ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού από τις γυναίκες δρουν ευεργετικά στην υγεία, εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη.

  Γνωρίζει το Γαλλικό παράδοξο, δηλαδή τον περιορισμό των κρουσμάτων καρδιοκυκλοφορικής νόσου στους  Γάλλους, όταν καταναλίσκουν καθημερινά λογικές ποσότητες κόκκινου κρασιού και  υπερβολικές ποσότητες λιπαρών.

  Γνωρίζει την αντικαρκινική δράση των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού, όταν αυτό καταναλίσκεται συχνά σε μικρές ποσότητες.

  Γνωρίζει επίσης ότι  μερικοί άνθρωποι έχουν τάση για αλκοολισμό, π.χ. για λόγους γενετικούς, οπόταν θα πρέπει να απέχουν  από την κατανάλωση οινοπνευματωδών.


  Είναι  υπέρ της τεκμηριωμένης προληπτικής ενημέρωσης του πληθυσμού και της νομοθέτησης μέτρων περιοριστικών  της επιβλαβούς χρήσης των οινοπνευματωδών, π.χ. όσον αφορά σε ανηλίκους.

  Εκτός της επιστημονικής γνώσης και κλινικής εμπειρίας του Μίλτου Λειβαδίτη για το κρασί και τα οινοπνευματώδη, ο ίδιος λόγω των οινικών γνώσεων και εμπειριών του, δεν έπαψε ως φυσιολογικός και υγιής ενήλικος να αξιολογεί την ποιότητα των οίνων και  τη χρησιμοποίησή τους για λόγους κοινωνικής συναναστροφής και σύσφιξης των ανθρωπίνων σχέσεων.

  Ως λάτρης των συμποσίων , με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου  και ως και ως άτομο με καλή οσφρητική και γευστική ικανότητα αγαπά το βιολογικό  κόκκινου κρασί, το οποίο απολαμβάνει σε μικρές  ποσότητες σε μικρές και μέτριες ποσότητες στα βραδινά γεύματα του, αλλά και με φίλους και πνευματικούς συστοχαστές,

  Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, ΜD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach