Είστε εδώ

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

 • Πάγκαλος Άρης

  Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Ηρώων Πολυτεχνείου 8, Αγιος Νικόλαος Κρήτης

  O Άρης Πάγκαλος είναι Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Γεννήθηκε στην Κριτσα. Η Κριτσά είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητος του Δήμου Αγίου Νικολάου,  στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος σε υψόμετρο από 330 μέχρι 365 μ.
  Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ωτορινολαρυγγολογία ενηλίκων και παιδιών, την ακοολογία, την ΩΡΛ Αλλεργία, τις διαταραχές της ισορροπίας, την ιατρική διατροφολογία, την περιβαλλοντική ιατρική ,  την ιατρική κλινική διατροφολογία και τη συμπληρωματική ιατρική. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας Ανοσολογηίας και Ρογχοπαθειών.

  Έχει μελετήσει και ερευνήσει τη φυσιολογία και την παθολογία της όσφρησης και της γεύσης. Ο ίδιος εκτός από το γεγονός ότι είναι επιστήμων γευσιγνώστης είναι και πιστοποιητής όσφρησης και γεύσης. Αυτές οι γνώσεις του συνέβαλαν να  μελετήσει τα Κρητικά κρασιά, αλλά το σημαντικότερο τα Κρητικά Αμπέλια, τα οποία ήδη έχει αρχίσει να καλλιεργεί στον αμπελώνα που δημιουργεί στο οροπέδιο της Κριτσά Λασιθίου. Τον Άρη Πάγκαλο τον θεωρό έναν από τους πλέον αξιόπιστους γευσιγνώστες και οινοκριτές της Κρήτης.

  Ο Άρης Πάγκαλος  έχει επιλέξει να καλλιεργήσει στον αμπελώνα του  τις πιο ξακουστές Κρητικές ποικιλίες αμπελιού, όπως  το Βιδιανό (το σταφύλι του Βιδιανού είναι λευκό  και χρησιμοποιείται για την παραγωγή  λευκού ξηρού οίνου, ο οποίος είναι δυσεύρετος και ακριβός), το   Κοτσιφάλι  (ερυθρή ποικιλία, που θεωρείται  η πραγματική οινική ψυχή της Κρήτης),

  Ο Άρης Πάγκαλος  γνωρίζει τις ευεργετικές δράσεις του βιολογικού κόκκινου κρασιού, καθώς και  την επίδραση των πολύτιμων πολυφαινολών του στη διατήρηση της υγείας. Γνωρίζει τους περιορισμούς της δοσολογίας του κρασιού, η οποία πλέον είναι ένα έως δύο ποτηράκια ημερησίως.

  Έχει γνώση της χημικής σύστασης των σπόρων και των φλουδών των κόκκινων σταφυλιών, τα οποία είναι πλουσιότατα σε ρεσβερατρόλη, τανίνες και ανθοκυανίνες και μπορεί να χορηγηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής με σκοπό την αντιοξειδωτική δράση τους.

  Είναι ενημερωμένος και για τα κρασιά της υπόλοιπης Ελλάδας και έχει ερευνήσει το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Νεμέας.
  Υποστηρίζει  την αποφυγή της χρήσης αλκοολούχων ποτών από ανηλίκους και συμμετέχει στον αντιαλκοολικό αγώνα στο νομό Λασιθίου.
  Δρ Δημήτριος Ν, Γκέλης