Είστε εδώ

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

 • ΠΕΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Αμπελουργός, αμπελοπαραγωγός, οινογνώστης και οινοκριτής

  Ο Δημήτριος Πέζος είναι ένας από τους  καλύτερους αμπελουργούς στην Πελοπόννησο που κατοικοεδρεύει στο Πετρί της Νεμέας.
  Γνωρίζει όλα τα μυστικά της καλλιέργειας του Αγιωργίτικου συμβατικού και βιολογικού αμπελιού  και αυτό τον έχει κάνει περιζήτητο σε όλη την Ελλάδα από αυτούς που θέλουν η να φυτέψουν καινούργιους αμπελώνες ή να επεκτείνουν αυτούς που ήδη έχουν.
  .
  Εκτός από την τεράστια επαγγελματική αμπελουργική εμπειρία του ο Δημήτρης Πέζος έχει μυηθεί εδώ και αρκετά χρόνια στη βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών και ομολογεί ότι τα βιολογικά σταφύλια είναι σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας.

  Με τη βιολογική καλλιέργεια που προτείνει σε όσους του ζητούν να τους στήσει αμπελώνα , προστατεύεται η γη τα υπόγεια ύδατα, το περιβάλλον και η υγεία των εργαζομένων στους αμπελώνες.
  Γνωρίζει μεγάλο αριθμό συναδέλφων του που κατέστρεψαν την υγεία τους από τοξικά φυτοφάρμακα (ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και χημικά λιπάσματα).

  Ο Δημήτρης ο Πεζο0ς είναι ο επόπτης των εργασιών που επιτελούνται στον Αμπελώνα Γκέλικος στη Νεμέα  και βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα παρέμβασης σε περίπτωση κινδύνου της παραγωγής από διάφορους φυσικούς κινδύνους.

  Ο Δημήτρης Πέζος φροντίζει να γίνεται η συγκομιδή των σταφυλιών με τα χέρια, ώστε να απορρίπτονται τα ακατάλληλα τσαμπιά για οινοποίηση, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος.. Οργανώνει τη μεταφορά των σταφυλιών με πεντακάθαρες κλούβες, ώστε τα  σταφύλια να γίνουν μούστος, υπό συνθήκες εξαιρετικής καθαριότητας.

  Ο Δημήτρης ο Πέζος καμαρώνει πραγματικά τα σταφύλια, το μούστο και το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίκο Γκέλικος, ομολογώντας ότι το όχι μόνο διότι είναι ο κύριος συντελεστής της παραγωγής του, ότι το θεωρεί ένα από τα ποιοτικότερα βιολογικά κρασιά , που φτιάχτηκε στον κάμπο της Νεμέας.

  Η καθημερινή ενασχόληση του Δημήτρη Πέζου, πανελληνίως, με τα αμπέλια και την παραγωγή κρασιών συνέβαλε στο να γίνει ένας αυθεντικός οινογνώστης και οινοκριτής. Άλλωστε έχει πιστοποιημένη από ωτορινολαρυγγολόγο επάρκεια της όσφρησης και της γεύσης.

  Ο Δημήτρης Πέζος είναι γνώστης της αξίας για τη διατήρηση της υγείας της κατανάλωσης μικρών  ποσοτήτων βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου, όπως το Γκέλικοςε και υπερασπιστής του αντιαλκοολικού αγώνα.

  Διαδίδει με κάθε τρόπο την ανάγκη αντικατάστασης της συμβατικής αμπελουργίας με τη βιολογική, διότι μόνον έτσι τα Ελληνικά κρασιά θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα, ύποπτης προέλευσης και ποιότητας φτινιάρικα κρασιά από τις πιο απίθανες χώρες του εξωτερικού.

  Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος

  Άρθρα που συμμετέχει ο Δημήτριος Πέζος:

  Γιατί μερικοί μιλούν απαξιωτικά για τα βιολογικά κρασιά και γενικότερα τα βιολογικά προϊόντα;©

  Γιατί παρατηρούνται κατακάθια σε μερικά κόκκινα κρασιά;

  Σύγκριση μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών φρούτων, λαχανικών και κόκκινων κρασιών©