Είστε εδώ

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

 • ΡΟΥΣΟΧΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

  Λογοθεραπεύτρια – Λογοπεδικός, Εβανς 85, 71201, Ηράκλειο, Κρήτης http://www.mrous.gr .(JavaScript must be enabled to view this email address)

  Η Μαρία Ρουσοχατζάκη εργάζεται ως Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός στο Ηράκλειο της Κρήτης.

  Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ακλούθησε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Παθολογίας του Λόγου, ολοκληρώνοντας με άριστα Master of Science και Certificate Clinical Competence (C.C.C.) στ Boston και Northeastern Universities στη Βοστόνη των Η.Π.Α.

  Έχει διδάξει στο Διδασκαλείο του Παν/ίου Ρεθύμνου, σε Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΕΚ), σε μαθήματα του Παν/ίου Αιγαίου και σε πλήθος σεμιναρίων για δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικευόμενους γιατρούς και γονείς.

  Τα άρθρα της δημοσιεύονται στα Ιατρικά της Ελευθεροτυπίας.
  Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών. Εργάζεται με πολύ επιτυχία για την αποκατάσταση της φωνής λαρυγγεκτομηθέντων ασθενών και έχει εκδοθεί από την ΩΡΛ κλινική του ΠΑΓΝΗ η εργασία της
  «Οδηγίες για τους Λαρυγγεκτομηθέντες και το περιβάλλον τους».

  Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του Συγγράμματος του καθηγητή Μανώλη Χελιδόνη “Σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία”  με το κεφάλαιο “Διαταραχές Φωνής”.

  Είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των ασθενών υποψήφιων για κοχλιακό εμφύτευμα στην ΩΡΛ κλινική του ΠΑΓΝΗ και μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Ειδικών στις Διαταραχές του Λόγου.

  Είναι συγγραφεύς και εκδότρια  από το 2005 βιβλίων που αποτελούνται από υλικό δουλεμένο με εκατοντάδες παιδιά που έχουν εξεταστεί και βοηθηθεί από την ίδια και τους συνεργάτες της, μέσα σε σχεδόν 23 χρόνια θεωρητικής και πρακτικής εμπειρίας.
  Θεωρείται από τις αξιολογότερες Ελληνιδες συγγραφείς βιβλίων κατάλληλων για παιδιά.

  Διδάσκει σε σεμινάρια σε γονείς, που έχουν σχέση με: την εξέλιξη της επικοινωνίας του παιδιού από τη γέννηση του μέχρι τα πρώτα χρόνια της ένταξης του στο σχολικό περιβάλλον, την αλληλεπίδρασης του προφορικού με το γραπτό λόγο και τη σημασία της παιδικής αφήγησης και αναδιήγησης  και τους τρόπους που πρέπει να γίνεται, ώστε να βελτιώνεται η ολοκλήρωση του γλωσσικού συστήματος του παιδιού και η επαφή του με το γονιό.
   
  Η Μαρία Ρουσοχατζάκη έχει εξαιρετική όσφρηση και γεύση, όπως τούτο έχει πιστοποιηθεί από ωτορινολαρυγγολόγο. Το γεγονός αυτό την έχει βοηθήσει να αναπτύξει τη γευσιγνωσία μέσα από την παραδοσιακή Κρητική διατροφή και την οινογνωσία με την αξιολόγηση των ποιοτικών Κρητικών κρασιών.

  Είναι υποστηρίκτρια της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, αφού μόνο έτσι θα προαχθεί η προστασία του περιβάλλοντος, θα παραχθούν υγιεινότερα τρόφιμα και κρασιά και θα προστατευτούν οι αγρότες από τις νόσους που εξαπλώνονται διαρκώς,  εξαιτίας της χρήσεως τοξικών φυτοφαρμάκων.

  Η γνώση για τα βιολογικά προιόντα  και η οινογνωσία και γευσιγνωσία της, συνέβαλαν στο να αξιολογήσει θετικά το βιολογικό κόκκινο οίνο της Νεμέας Γκέλικος Αγιωργίτικο, τον ιατρικό, κόκκινο βιολογικό οίνο Γκελάντο και τον βιολογικό Εκκλησιαστικό οίνο Γκέλικος ΝΑΜΑ.

  Λόγω των διατροφολογικών γνώσεών της είναι υποστηρίκτρια της συχνής κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων βιολογικού κόκκινου κρασιού από τους ενηλίκους, εφόσον δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη και της ενημέρωσης των νέων για τους καταστρεπτικούς κινδύνους της κατανάλωσης οινπνευματωδών στην εφηβική ηλικία, αλλά και από τους κινδύνους πρόκλησης αλκοολισμού με όλες τις δυσμενείς συνέπειές του στη σωματική και την ψυχική υγεία.