Είστε εδώ

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

  • Σπαντιδέας Στέλιος, Γλυφάδα, Αθήνα

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

    Ο Στέλιος Σπαντιδέας, διαιτολόγος-διατροφολόγος, πτυχιούχος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ασχοληθεί συστηματικά με τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει το βιολογικό κόκκινο κρασί στην  υγεία.

    Είναι ερευνητής και μελετητής των προιόντων διατροφής βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και αντίθετος προς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

    Ο Στέλιος Σπαντιδές συστήνει την αποφυγή της κατάχρησης του οινοπνεύματος, διότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει στον αλκοολισμό και η μακροχρόνια κατάχρηση ευνοεί την καρκινογένεση του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων.

    Υπενθυμίζει τις έρευνες του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου που έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος μέσω της λήψης κόκκινου κρασιού ασκεί προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του ορθοκολικού καρκίνου, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες  [1]. Άλλωστε είναι αποδεκτό επιστημονικά πλέον ότι η  μέτρια χρήση του κόκκινου κρασιού περιορίζει τον κίνδυνο καρδιοκυκλοφορικής νόσου και ελαττώνει την περιφερική συστολική και διαστολική πίεση [2].

    Έχει μελετήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης που υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στο βιολογικό κόκκινο κρασί,. Η ρεσβερατρόλη υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα και ιδιαίτερα στο κόκκινο  βιολογικό κρασί  και   δρα ως  αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτικός και αντικαρκινικός παράγοντας [3].


    Ο Στέλιος Σπαντιδέας είναι πιστοποιημένος από ωτορινολαρυγγολόγο για την επάρκεια της όσφρησης και της γεύσης του. Γιαυτό το λόγο είναι αποτελεσματικός γευσιγνώστης και δίκαιος οινοκριτής. Γνωρίζει πολύ καλά τα Ελληνικά κρασιά και προτείνει πάντοτε τα βιολογικά κρασιά και ιδιαίτερα το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Γκέλικος σε μικρές καθημερινές ποσότητες, εφόσον δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη.

    Είναι κατά της υπερβολικής κατανάλωσης και κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών και στηρίζει τον αντιαλκοολικό αγώνα.

     

    Βιβλιογραφία

    1. Kontou N1, Psaltopoulou T, Soupos N, Polychronopoulos E, Xinopoulos D, Linos A, Panagiotakos D. Alcohol consumption and colorectal cancer in a Mediterranean population: a case-control study. Dis Colon Rectum. 2012 Jun;55(6):703-10. doi: 10.1097/DCR.0b013e31824e612a.
    2. Karatzi K1, Papaioannou TG, Papamichael C, Lekakis J, Stefanadis C, Zampelas A. Red wine, arterial stiffness and central hemodynamics. Curr Pharm Des. 2009;15(3):321-8.
    3. Wu Y1, Liu F. Targeting mTOR: evaluating the therapeutic potential of resveratrol for cancer treatment. Anticancer Agents Med Chem. 2013 Sep;13(7):1032-8.

    Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Κόρινθος


    Αν εξαπλωθεί η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα εξαφανιστεί η πείνα από τον πλανήτη μας