Είστε εδώ

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

 • ΣΤΟΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

  Ειδικός σε θέματα γαστρονομίας, ιδιοκτήτης και διευθυντής του διεθνούς εστιατορίου ''ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ'', Αλεξανδρούπολη, Εύρος

  Ο Κυριάκος Στόγιος ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Διευθύνει ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια στη Βόρεια Ελλάδα, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς το φρεσκότερο ψάρι και θαλασσινό της αρεσκείας του.

  Το ενδιαφέρον του Κυριάκου Στόγιου, από την εφηβική ηλικία, για  τη γαστρονομία και την αλιεία τον κατεύθυνε να δημιουργήσει ένα από τα σημαντικότερα καταστήματα εστίασης, το  ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ, στην κεντρική παραλία της Αλεξανδρούπολης.

  Το ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ  είναι ένα από τα καθαρότερα εστιατόρια στην Ελλάδα, σύμφωνα με σφιγμομέτρηση που έκανα μεταξί των μελών της Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών , τα οποία έφαγαν στο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ, περισσότερες από 3 φορές, κατά τη διάρκεια Ιατρικού συνεδρίου, που έγινε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη.

  Στο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ βρίσκει κανείς μόνον φρέσκα ψάρια και θαλασσινά κιαυτό είναι απόλυτα εγγυημένο από τον Κυριάκο Στόγιο. Αυτό όμως που έλκει τους πελάτες του ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ και τους κάνει να θέλουν να το ξαναεπισκεφτούν είναι ο τρόπος που μαγειρεύονται τα ψάρια και τα θαλασσινά, ο τρόπος σερβιρίσματο, καθώς και τα επιλεγμένα από τον ίδιο κρασιά, αφού ο Κυριάκος Στόγιος είναι και επαγγελματίας γευσιγνώστης και οινογνώστης.  

  Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα επιστημονικά συνέδρια που γίνονται στην Αλεξνδρούπολη κλείνουν τα δείπνα τους στο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ.

  Δεν είναι τυχαίο ότι κάτοικοι της γειτονικής Τουρκίας και Βουλγαρίας έρχονται στην Αλεξανδρούπολη μόνο για να γευματίσουν στο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ και να επιστρέψουν στις Πατρίδες τους.

  Ο Κυριάκος Στόγιος είναι ένας ουσιαστικός πρεσβευτής  του Εύρου και της Ελλάδος, αφού το ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ είναι σημείο αναφοράς, υποδοχής και συγκέντρωσης για όσους ΄ξένους επισκέπτονται την Αλεξανδρούπολη.

  Ο Κυριάκος Στόγιος είναι λάτρης της ποιότητας και καταφέρνει με χαμηλό κόστος να προσφέρει τα φρεσκότερα ψάρια και θαλασσινά, που διαθέτει ο νομός Εύρου και όχι μόνον, μαγειρεμένα ή ψημένα με τελείως πρωτυότυπο τρόπο, εξαιτίας της αγάπης του πρτος τη δουλειά του και προς τους πελάτες του.

  Μέσα στα πλαίσια της επαγγελματικής του ενασχόλησης και καθημερινής επαφής του με τις πρώτες ύλες της εργασίας του ο Κυριάκος Στόγιος  έχει πλέον κατασταλάξει στο πόσο πολύτιμα είναι τα τρόφιμα  και τα ποτά , τα οποία είναι προϊόντα βιολογικής γεωργίας.

  Είναι υπερασπιστής της προστασίας του περιβάλλοντος και στηρίζει την άποψη ότι με την εξάπλωση της βιολογικής αγροτοκτηνοτροφίας θα περιοριστεί σημαντικά η μόλυνση της γης και της ατμόσφαιρας.
  Οι εξαιρετικές γαστρονομικές επιδόσεις του εστιατορίου ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ οφείλονται στο επίλεκτο επιτελείο μαγείρων του, αλλά και στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Στόγιος έχει πιστοποιημένη από ωτορινολαρυγγολόγο όσφρηση και γεύση.

  Αυτή η προσωπική ικανότητα του Κυριάκου τον βοήθησε να εξελιχτεί σε αποτελεσματικό οινογνώστη και δίκαιο οινοκριτή.

  Ο Κυριάκος Στόγιος με την πολυετή εμπειρία του στην Ελληνική γαστρονομία  γνωρίζει και επιλέγει για το κατάστημά του, τους καλύτερους ποιοτικούς οίνους που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

  Είναι ειδήμων στην επιλογή λευκών κρασιών, αφού παραδοσιακά είναι διαδεδομένη η άποψη ότι το ψάρι πηγαίνει με άσπρο κρασί. Όμως επειδή του Κυριάκου του αρέσει και η γαστρονομική έρευνα και μελέτη έχει δοκιμάσει το συνδυασμό  ψαριών και θαλασσινών με το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Γκέλικος. Τα αποτελέσματα της μελέτης του αναγράφονται στο άρθρο του:  Πάει το ψάρι με κόκκινο κρασί;

  Ο Κυριάκος Στόγιος είναι υπερασπιστής της μικρής συχνής κατανάλωσης βιολογικού κόκκινου κρασιού,  αφού έχει αποδειχτεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων βιολογικού κόκκινου κρασιού στην υγεία , ενώ ταυτόχρονα είναι και ισχυρός υποστηρικτής του αντιαλκοολικού αγώνα στην περιοχή του.

  Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος

  Ο Κυριάκος Στόγιος συμμετέχει με τα ακόλουθα άρθρα στην ιστοσελίδα gkelanto.gr