Είστε εδώ

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

 • ΤΣΙΡΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

  Υψίφωνος

  Η  Ευαγγελία Τσίρτση ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη της καθηγήτριας Κ. Παπαλεξοπούλου αποσπώντας Αριστείο και Α΄ Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης. Λίγο αργότερα της απονεμήθηκε  το πρώτο βραβείο και η υποτροφία του YAMAHA MUSIC FOUNDATION  καθώς και το πρώτο βραβείο του προκριματικού διαγωνισμού  του BELVEDERE HANS GABOR  INTERNATIONAL SINGING COMPETITION  με χρηματικό  βραβείο και ειδική διάκριση στο Μέγαρο Μουσικής και την Αυστριακή πρεσβεία.

  Στη συνέχεια ακολούθησαν πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  Για τρία έτη παρέμεινε στην Αγγλία, όπου μελέτησε τεχνική και ρεπερτόριο με διακεκριμένους καθηγητές και μαέστρους όπως με τους: Vera Rosa, Michelle Wegward, Ulla Bloom, Mary Nash, Robin Bowman, Bryan Mac Key.

  Για δυο έτη παρέμεινε στο Παρίσι όπου  εντρύφησε στη  γαλλική όπερα και μελωδία  με την Mady Mesple  και την Janine Reis και προσκλήθηκε στην νότια Γαλλία  για ρεσιτάλ γαλλικού ρεπερτορίου.
  Παρακολούθησε Master Class με τους Gundula Janovicz, Krista Ludwig, Magda Olivero, Monserrat Caballe Mady Mesple και Ghena Dimitrova η οποία της αφιέρωσε προσωπική συστατική επιστολή εξαιρετικού ταλέντου και επιδόσεως.

  Με πρόσκληση της πρεσβείας συμμετείχε σε συναυλίες και έδωσε και προσωπικά ρεσιτάλ στη Σουηδία επί δυο έτη.
  Αργότερα προσκλήθηκε στη Βιέννη όπου παρέμεινε για έξι χρόνια δίπλα στην  καθηγήτρια μονωδίας Carol Byers και τους μαέστρους τις όπερας της Βιέννης Paul Weigold  και Jim Pearson. Εκεί τραγούδησε στο Konzerthaus , Rathaus, Shubertbund  και σε πολλές αίθουσες συναυλιών και καθολικούς ναούς.

  Προσκλήθηκε από την Ελβετία και την Ουγγαρία να λάβει μέρος σε συναυλίες και να δώσει προσωπικά ρεσιτάλ.
  Έλαβε μέρος στα Φεστιβάλ : Aix en Provence, Schubertiade, Lange Nacht der Musik και στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Ρόδου, Σάμου, Κέρκυρας, Λουτρακίου, Αρχαίας Κορίνθου και επί τέσσερα συναπτά έτη έδωσε προσωπικές συναυλίες στα πλαίσια του θεσμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού «Πολιτιστικοί Πανσέληνοι Αυγούστου».

  Παρουσίασε με τον Άρη Γαρουφαλή έργα του Μ. Καλομοίρη για φωνή και πιάνο στην Ακαδημία Αθηνών. Από το 2008 παραμένει στην Κόρινθο  όπου παραδίδει μαθήματα Φωνητικής και Αγωγής Λόγου.

  Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών. Είναι ειδική φωνητική σύμβουλος επαγγελματιών του λόγου και του τραγουδιού και έχει αποτελεσματική εμπειρία και γνώση διδασκαλίας απόκτησης φωνητικής τεχνικής. Μεταξύ των  δραστηριοτήτων της  έχει περιλάβει και τη διδασκαλία τραγουδιού και φωνητικής σε επίδοξους λυρικούς και μη λυρικούς τραγουδιστές.

  Έχει ασχοληθεί με τη διατροφολογία των μουσικών και είναι υποστηρίκτρια της Μεσογειακής δίαιτας. ΄
  Διαθέτει εξαιρετική οσφρητική και γευστική ικανότητα, όπως τούτο έχει πιστοποιηθεί από ωτορινολαρυγγολόγο, πράγμα που την έχει βοηθήσει να γίνει αποτελεσματική γευσιγνώστρια και οινοκριτής.

  Είναι συλλέκτρια και οινοκριτής ποιοτικών Ευρωπαϊκών και Ελληνικών οίνων. Γνωρίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του βιολογικού κόκκινου κρασιού και συνιστά στους μαθητές της την πλήρη αποφυγή κατανάλωσης οποιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού, πριν από την παράσταση και κατά την παράσταση, διότι η επίδραση του αλκοοόλ, ανεξαρτήτως ποσότητος, είναι απρόβλεπτη για τον τραγουδιστή.

  Βεβαίως δεν αποτρέπει κανένα καλλιτέχνη φωνής να πίνει μικρές  ποσότητες βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου Γκέλικος, εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις, μετά την παράσταση, σε εορταστική παρέα μαζί με τους συναδέλφους καλλιτέχνες. Είναι αποτρεπτική στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνευματωδών και είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του αντιαλκοολικού αγώνα στην Ελλάδα.

  Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Ιατρός, Οδοντίατρος,  Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών