Είστε εδώ

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

 • ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΗΛΙΑΣ

  ΓΕΩΠΟΝΟΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ

  Ο Ηλίας Ζαχαριάς είναι γεωπόνος και οινοποιός από τη Νεμέα, τον οποίο γνωρίζω εδώ και 40 χρόνια.  Ανήκει στους αυτοδημιούργητους  Έλληνες. Είναι ένα από τα δημιουργικότερα μυαλά του νομού Κορινθίας , τον οποίο καμαρώνω για τα επιτεύγματά του, όσον αφορά την αμπελουργία και την οινοποιία.

  Ο Ηλίας Ζαχαριάς είναι  ιδιοκτήτης οικογενειακού αμπελώνα και ενός  από τα πιο σύγχρονα οινοποιία της Ελλάδος. Ο  αμπελώνας  Ζαχαριά  απλώνεται σε μια έκταση 400 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 300 περίπου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, και 100 περίπου στην περιοχή της Μαντινείας. 

  Το μεγαλύτερο ενιαίο κομμάτι των Αμπελώνων Ζαχαριά βρίσκεται στην θέση «Ντουραμάνι» Νεμέας. Στο μοναδικό  ενιαίο σύγχρονο αμπελώνα του ο Ηλίας Ζαχαριάς  οργάνωσε και αναβίωσε την τοπική ποικιλία Σκλάβας. Ο διάσημος διεθνώς αμπελώνας Ζαχαριά στη Νεμέα Κορινθίας

  Το παλαιότερο κομμάτι των Αμπελώνων Ζαχαριά βρίσκεται στην θέση «Τσιντάρι» Νεμέας. Εκεί βρίσκεται ένα μικρό κομμάτι αγιωργίτικου, φυτεμένου περίπου το 1960, ακριβώς δίπλα από την ακρόπολη της αρχαίας Φλιούντας.

  Ένα μεγάλο κομμάτι των Αμπελώνων Ζαχαριά εξακολουθεί να βρίσκεται στις πλαγιές γύρω από το χωριό Λεόντιο, το χωριό καταγωγής της οικογένειας Ζαχαριά. Εκεί, εκτός από το γηγενές  Αγιωργίτικο, έχουν προσαρμοστεί ιδιαίτερα καλά και η μαυροδάφνη, η κυδωνίτσα και η μαλαγουζιά.

  Τα τελευταία χρόνια, λόγω της υψηλής ανάπτυξης, αλλά και της εισαγωγής νέων ετικετών, το ο Ηλίας Ζαχαριάς χρησιμοποιεί στο οινοποίο του σταφύλια και από επιλεγμένους συνεργαζόμενους παραγωγούς, κυρίως για τις σειρές προϊόντων Omikron και Αμπέλου Φως. Κάθε συνεργαζόμενος παραγωγός δουλεύει υπό την στενή επίβλεψη των γεωπόνων και οινολόγων του οινοποίου Ζαχαριάς, ώστε η α’ ύλη να πληροί πάντοτε τις υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές.
  Στην οινική ιδεολογία του Ηλία Ζαχαριά κυριαρχεί η άποψη: Κρασί ποιότητας σημαίνει πρώτα απ’ όλα σταφύλι ποιότητας

  Ο Ηλίας Ζαχαριάς πιστεύει και γνωρίζει ότι, όσο κι αν προοδεύσει η χημεία και η τεχνολογία, το μυστικό του καλού κρασιού θα βρίσκεται πάντα στην ίδια τη γη. Επομένως, 

  απαραίτητη προϋπόθεση για ένα κρασί υψηλών απαιτήσεων είναι η αυστηρή επιλογή της πρώτης ύλης: του σταφυλιού. Αφετηρία, λοιπόν, για τη δημιουργία απολαυστικού, ποιοτικού οίνου δεν μπορεί παρά να είναι οι υγιείς αμπελώνες.
  Ο Ηλίας Ζαχαριάς πιστεύει  ότι, ένα οινοποιείο για να δημιουργήσει κρασί ποιότητας πρέπει οι άνθρωποι που το λειτουργούν να συνδυάζουν την πατροπαράδοτη παράδοση με την πιο σύγχρονη δυνατή τεχνολογία.

  Το οινοποιείο Ζαχαριάς είναι  ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα ιδιωτικά οινοποιεία της περιοχής, είναι κτισμένο 2 χλμ. έξω από την πόλη της Νεμέας, επί της επαρχιακής οδού Νεμέας-Πετρίου.
  Βρίσκεται στην καρδιά του Νεμεάτικου  αμπελώνα, ακριβώς απέναντι από το λόφο όπου κάποτε δέσποζε η ακρόπολη της αρχαίας Φλειούντας.

  Οι αρχαίοι ονόμαζαν την ευρύτερη περιοχή Φλιάσιο πεδίο ή φλιασία χώρα. Εδώ, από τα ίδια χώματα, παραγόταν ο ξακουστός φλιάσιος οίνος.

  Το οινοποιείο έχει κατασκευαστεί σε 3 φάσεις. Οι πρώτες εγκαταστάσεις χτίστηκαν το 1960 και παραμένουν έκτοτε σε συνεχή παραγωγική λειτουργία. Το 1973 επεκτάθηκε και ολοκληρώθηκε με τις τελειότερες γαλλικές προδιαγραφές, εισάγοντας την κυριότερη γαλλική τεχνογνωσία στη Νεμέα, αποκτώντας υπόγειες κάβες και επιβλητικές τσιμεντένιες δεξαμενές. Το 2004 το οινοποιείο εκσυγχρονίστηκε πλήρως και απέκτησε πια τη σημερινή του μορφή.

  Η ατελείωτη δημιουργικότητα του Ηλία Ζαχαρά αντλείται από την εξαιρετρική οικογένειά του (σύζυγος και τρία παιδιά), που συμμετέχουν δίπλα του,  έχοντας καταστήσει το οινοποιείο Ζαχαριάς οικογενειακή ερπιχείρηση υπόδειγμα, που ανθεί και έχει γίνει πλέον διεθνώς γνωστή, από τα κρασιά Ζαχαριάς, τα οποία  εξάγονται σε πολλά μέρη του πλανήτη μας.

  Το οινοποιείο Ζαχαριάς βρίσκεται σε διαρκή  εξέλιξη  και  εκσυγχρονισμό  των εγκαταστάσεών του, μέσω ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την κατάλληλη διαμόρφωση επισκέψιμων χώρων, καθώς και την δημιουργία «πράσινων» υποδομών, για την εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

  Τόσον η επιστημονική κατάρτιση, όσο και η ακατάβλητη θέληση και εργατικότητα του Ηλία Ζαχαριά τον έχουν καταστήσει εμπειρογνώμονα αμπελουργίας και οινοποιίας σε πανελλαδικό επίπεδο.
  Ο Ηλίας Ζαχαριάς γνωρίζει όλους σχεδόν τους Ελληνικούς οίνους και έχει γνώμη και για τους Ευρωπαικούς.
  Χωρίς αμφιβολία ξεχωρίζει μεταξύ των Ελληνικών και των Ευρωπαικών κρασιών το βιολογικό Αγιωργίτικο Νεμέας, διότι αποδεδειγμένα είναι ένα από τα πλουσιότερα σε πολυφαινόλες  κρασί, παγκοσμίως.
  Ο Ηλίας Ζαχαριάς είναι κάτοχος πατροπαράδοτων μυστικών της ασφαλούς και επιτυχημένης παρασκευής του Αγιωργίτικου κόκκινου κρασιού Νεμέας.

  Φυσικά στα μυστικά της επιτυχούς καριέρας του ως οινοποιού, οινογνώστου και οινοκριτού είναι η εξαιρετική του οσφρητική ικανότητα, που είναι πιστοποιημένη ωτορινολαρυγγολογικά.

  Ο Ηλίας Ζαχαριάς είναι υποστηρικτής της μικρής ημερήσιας κατανάλωσης κόκκινου βιολογικού Αγιωργίτικου της παραγωγής του. Έχει  ενταχθεί υπέρ της μηδενικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών από τους ανηλίκους και συμμετέχει ενεργά στον αντιαλκοολικό αγώνα στο νομό Κορινθίας. O Hlλίας Ζαψηαριάς διατηρεί την ιστοσελίδα: http://www.xacharias.com.gr