Είστε εδώ

Γλεύκος

Τσάτσος Γεώργιος [Δρ}, Κορωπί
Χημικός, Βιοχημικός, Βιοτεχνολόγος

Το γλεύκος ή μούστος είναι ο γλυκός χυμός των στιμμένων σταφυλιών προτού αρχίσει η οινοποίηση.Πρόκειται για πολυσύνθετο διάλυμα, το οποίο περιέχει διάφορες ουσίες όπως  σάκχαρα, οργανικά οξέα, φαινολικά, χρωστικές κ.ά. τα οποία  επηρεάζουν την πυκνότητα του.
Τα σάκχαρα αποτελούν το βασικότερο συστατικό (12–30 %), συντίθενται και συσσωρεύονται στις ρόγες των σταφυλιών, όσο προχωρεί η ωρίμανση του καρπού, άρα ο προσδιορισμός τους είναι ένδειξη ωριμότητας του καρπού για συγκομιδή αλλά και της οινικής του ποιότητας. Προσδιορίζονται με χημικές και με φυσικές μεθόδους.