Είστε εδώ

Αντιοξειδωτικά

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)

Τα αντιοξειδωτικά, όπως η γλουταθειόνη, a-τοκοφερόλη, ασκορβικό οξύ, υπεροξειδική δισμουτάση, καταλάση και υπεροξειδάση σχηματίζονται μέσα στα κύτταρα, με στόχο να προλάβουν τα βλαπτικά αποτελέσματα των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου ή ελευθέρων ριζών οξυγόνου [reactive oxygen species (ROS)], όπως  η ρίζα του ανιόντος υπεροξειδίου [superoxide anion radical (O2−∙)], η ρίζα του υδροξυλίου [hydroxyl radical (∙OH)], η ρίζα του υπεροξυλίου [peroxyl radical (ROO∙)], οι οποίες δημιουργούνται συνεχώς in vivo , τόσο στον αερόβιο μεταβολισμό, όσο και από εξωγενείς πηγές, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η δίαιτα [1].
Το οξειδωτικό στρες που παράγεται από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου  έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη διαφόρων νόσων , όπως οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι [2].

Βιβλιογραφία
1. Harzallah HJ, Neffati A, Skandrani I, Maaloul E, Chekir-Ghedira L, Mahjoub T. Antioxidant and antigenotoxic activities of Globularia alypum leaves extracts. Journal of Medicinal Plant Research.2010;4(19):2048–2053. [Ref list]
2. Marubayashi S, Dohi K, Kawasaki T. Role of free radicals in ischemic rat liver cell injury: prevention of damages by vitamin E, coenzyme Q10, or reduced glutathione administration. Surgical.1985;99(2):184–192.

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Οινική και Διατροφική Εγκυκλοπαίδεια. Κόρινθος 2014