Είστε εδώ
Bιολογικό κόκκινο κρασί
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ], |
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach) |
Γκελη Αικατερινη |
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας |
Γιατί προτιμάται το βιολογικό κόκκινο κρασί;
Το κρασί χωρίς αμφιβολία περιλαμβάνεται, από τη στιγμή που επινοήθηκε από τον άνθρωπο, ως ένα ποτό ευχαρίστησης και πρόσληψης ενέργειας. Άλλωστε ήταν το αγαπημένο ποτό των Ελλήνων όλων των εποχών και είναι το ευλογημένο ποτό του Χριστιανισμού.
Οι Έλληνες στην αρχαιότητα παρασκεύαζαν τον Άκρατο ερυθρό οίνο, ο οποόις είχε τη δυνατότητα να νερωθεί και να μετατραπεί στο κεκραμένο οίνο.. Έκτοτε ανά τους αιώνες το κόκκινο κρασί χρησιμοποιείται και ως ποτό συνευχαρίστησης συναθροιζομένων ή εορταζόντων ανθρώπων, στην Ορθόδοξη Εκκλησία (γάμους, θεία ευχαριστία), αλλά και ως τονωτικό, ιδίως το φυσικώς γλυκό λιαστό κόκκινο.
Στις Ελληνικές Φαρμακολογίες του 19ου αιώνα περιγράφονται οι περίφημοι ιατρικοί τονωτικοί οίνοι, οι οποίοι οίνοι δεν περιείχαν χημικά συντηρητικά και ήταν απόλυτα φυσικά προϊόντα, που θα τα ονομάζαμε σήμερα βιολογικά κρασιά.
Σήμερα έχει αποδειχτεί ότι η μέτρια καθημερινή χρήση του κόκκινου κρασιού (μέχρι 100 γραμμάρια αλκοόλης εβδομαδιαίως) μπορεί να ασκήσει ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα και να συμβάλλει στη μακροζωία, καθώς βοηθάει στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων.
Αποδείχτηκε ότι τα βιολογικά κόκκινα κρασιά περιέχουν σε μεγαλύτερη πυκνότητα τις ευεργετικές για την υγεία ουσίε (πολυφαινόλες). Γιαυτό όχι μόνο συστήνονται από τους γιατρούς, αλλά προτιμώνται από τους καταναλωτές, διότι δεν περιέχουν τοξικά χημικά και επιπλέον διαθέτουν ισχυρότερα αρώματα και διεγείρουν ηδονικότερα τη γεύση.
Βεβαίως σήμερα έχει γίνει συνείδηση στο καταναλωτικό κοινό ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων προστατεύει το περιβάλλον και παρέχει μεγαλύτερες προστατευτικές δυνατότητες για την ατομική υγεία.
Το γεγονός ότι τα βιολογικά κρασιά είναι λίγο ακριβότερα από τα συμβατικά, αυτό το κόστος δεν μπορεί να εξισωθεί με τα ισχυρότερα οφέλη τους, για την υγεία.
Παρακάτω διατυπώνονται τα επιχειρήματα γιατί πρέπει να καταναλώνεται το βιολογικό κόκκινο κρασί αντί του συμβατικού κρασιού, το οποίο προέρχεται από σταφύλια χημικής συμβατικής καλλιέργειας.
1. Το βιολογικό κόκκινο κρασί παράγεται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας σε βιολογικά καλλιεργούμενους αμπελώνες. Κάθε βιολογικό τρόφιμο για να χαρακτηριστεί ως βιολογικό πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από κάποιο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα πιστοποίησης.
Το βιολογικό φυσικώς γλυκό, λιαστό,κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας Γκελάντο προέρχεται από βιολογικά σταφύλια Αγιωργίτικου αμπελιού, που καλλιεργείται στον αμπελώνα Γκέλικος της Νεμέας υπό την άγρυπνη επίβλεψη του πιστοποιητικού οργανισμού ΔΗΩ και τη διαρκή εποπτεία του γιατρού Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη
Τα σταφύλια της συμβατικής γεωργίας προέρχονται από αμπέλια, τα οποία καλλιεργούνται με συνθετικά λιπάσματα και ψεκάζονται με ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα.
Τα βιολογικά κρασιά γενικά και ιδιαίτερα το Γκελάντο παρασκευάζεται σε πιστοποιημένο από τη ΔΗΩ οινοποιείο και δεν του προστίθεται οποιοδήποτε χημικό συντηρητικό, ούτε πρόσθετα θειώδη. Η εμφιάλωση γίνεται επίσης χωρίς την προσθήκη θειώδους, χωρίς κολλάρισμα και φιλτράρισμα με ουσίες ζωικής προελεύσεως.
2. Τα βιολογικά κρασιά και ιδίως το Γκλάντο είναι πεντακάθαρο από εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα παρασιτοκτόνα, αφού ο αμπελώνας Γκέλικος στη Νεμέα καλλιεργείται απολύτως βιολογικά. Γιαυτό το λόγο το Γκελάντο περιέχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πολυφαινολών, ανθοκυανινών και τανινών και διαθέτει ζωντανότερα αρώματα από οποιοδήποτε άλλο συμβατικό κόκκινο κρασί.
Εκτός από την απόλαυση και την ευεργεσία που κάνει κάποιος στην υγεία του όταν πίνει το βιολογικό κόκκινο γλυκό κόκκινο Αγιωργίτικο Γκελάντο πρέπει να φαντάζεται ότι έχει συμβάλλει στις προσπάθειες της βιολογικής γεωργίας να διατηρήσει υγιές το περιβάλλον, να εμπλουτίσει τη βιοποικιλότητα του αμπελώνα και την υγεία του υπεδάφους και των υπογείων υδάτων.
3. Τα βιολογικά κρασιά γενικά περιέχουν λιγότερα θειώδη σε σύγκριση με τα κρασιά συμβατικής γεωργίας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να χαρακτηριστεί ένα κρασί ως βιολογικό πρέπει να έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε θειώδεις ενώσεις 100 mg ανά λίτρο για τους ερυθρούς οίνους (150 mg/l για τους συμβατικούς) και 150mg/l για τους λευκούς/ροζέ (200 mg/l για τους συμβατικούς), με εύρος διαφοράς τα 30mg/l, όταν η περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα υπερβαίνει τα 2g ανά λίτρο.
Τα κρασιά στα οποία έχουν προστεθεί ποσότητες θειώδους πάνω από τα καθορισθέντα όρια δυνατόν να μην διαθέτουν ευχάριστη γεύση και επιθυμητά αρώματα. Επιπλέον ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να εκδηλώσει αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση κρασιού με υψηλά ποσοστά θειώδους. Σπανίως μερικά άτομα δεν ανέχονται απολύτως τα θειώδη.
Η μέτρια χρήση βιολογικού κόκκινου κρασιού (1 -2 ποτήρια του κρασιού ημερησίως με το γεύμα) είναι επωφελής για την υγεία, εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις ή προδιάθεση στον αλκοολισμό.
Είτε πιεί κανείς ένα δύο ποτήρια βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού για λόγους προληπτικής ιατρικής, είτε γιατί θέλει να κάνει μια πρόποση σε κάποιο ευχάριστο κοινωνικό ή επαγγελματικό γεγονός, είτε γιατί συμμετέχει σε ένα φιλικό συμπόσιο ή δείπνο είναι σημαντικό να συνειδητοποιεί ότι το κρασί που πίνει δεν περιέχει ίχνη εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και παρασιτοκτόνων.