Είστε εδώ

Φλαβονοειδή

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Τσάτσος Γεώργιος [Δρ}, Κορωπί
Χημικός, Βιοχημικός, Βιοτεχνολόγος

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, φρούτα και λαχανικά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα αρκετών  χιλιάδων χημικών ενώσεων  που ανήκουν στην πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οικογένεια, των πολυφαινολών.


Τα φλαβονειδή  διακρίνονται σε  περαιτέρω υποτάξεις, όπως οι ανθοκυανίνες, φλαβονόλες, φλαβανόνες και φλαβανόλες. Αυτοί οι όροι  μαζί με τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες (που επίσης καλούνται φυτοχημικά) συχνά χρησιμοποιούνται εναλλάξ στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά έχουν διασπαστεί σ’αυτές τις διαφορετικές ομάδες, διότι έχουν ποικίλες χημικές δομές.


Ενώ όλα τα φλαβονοειδή  είναι αντιοξειδωτικά, μερικά έχουν ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ανάλογα με τη χημική τους δομή. Τα φλαβονειδή υπάρχουν  στα περισσότερα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια, μπρόκολα και τα πράσινα, καθώς και σε φρούτα, όπως μήλα, σταφύλια και διάφορα μούρα.

Βλέπε περισσότερα. φλαβονοειδή

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος, Οινική και Διατροφική Εγκυκλοπαίδεια. Κόρινθος 2014